Predstavom ‘Ivanin čarobni rođendan’ i manifestacijom ‘U svijetu bajki’ Slavonski Brod slavi 150. godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić

2024-04-13T19:01:14+02:0013. travnja 2024.|Civilno društvo, Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

150-ta obljetnica rođenja Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu slavi se posebno svečanom manifestacijom ‘U svijetu bajki’ kao i predstavom prigodno nazvanom ‘Ivanin čarobni rođendan’ koja sadrži osam Ivaninih priča. O velikoj proslavi, koja počinje 14. travnja i traje do 21. travnja, razgovarale smo s ravnateljicom Kazališno koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić Sanjom Nuhanović.

Jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu u Hrvatskoj i svijetu, Ivana Brlić Mažuranić, najveći dio života provela je u Slavonskom Brodu stoga ne čudi što baš u ovom gradu svakog travnja ožive njeni likovi iz priča. Ipak, točne detalje početka manifestacije ispričala nam je sama Nuhanović.

‘Na poticaj najmlađe kćeri Ivane Brlić-Mažuranić, Nedjeljke (Brlić) Mohaček, u Slavonskom Brodu su 1970. organizirane prve svečanosti “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”. Svake godine u travnju, oko Ivaninog rođendana, brojni umjetnici veličaju njen lik i djelo, a tisuće djece posjeti Slavonski Brod i priređene programe. Ove godine slavimo 150 godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić. Manifestacija počinje 14. travnja i traje do 21. travnja. Tijekom svih dana bogati program nudi posjetiteljima predstave, radionice, izložbe, slušaonice, pripovjedaonice, predstavljanja knjiga, susrete s piscima. Ove godine organiziran je i Međunarodni znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju’, rekla nam je Nuhanović koja je otkrila i detalje svečanosti otvorenja.

‘Sama svečanost otvorenja održava se na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić ispred kuće Brlićevih koja je sada Interpretacijski centar “Ivana Brlić-Mažuranić”. Nakon programa svečanosti, spuštanja Platna mira s Ivanine kuće i predaje ključa grada u ruke djeci grada Slavonskog Broda (do kraja manifestacije), svečanost se nastavlja u Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić-Mažuranić” gdje je upriličena premijerna izvedba glazbeno-scenske čarolije nastale po nekoj bajci ili priči Ivane Brlić-Mažuranić. Ove godine predstava nosi naziv “Ivanin čarobni rođendan” i sadrži osam Ivaninih priča. Predstava svake godine proizađe iz Kazališne radionice “U svijetu bajki” u kojoj sudjeluju učenici polaznici osnovnoškolskih dramskih skupina i članovi gradskih plesnih skupina. Ove godine ansambl broji 40 djece i tri odrasla glumca, a autorski tim predstave predvodi redatelj Mario Kovač. Predstava je produkcija Kazališno-koncertne dvorane’, istaknula je Nuhanović dodavši kako svake godine manifestaciju posjeti oko šest tisuća djece i mladih.

Među brojnim događanjima manifestacije ‘U svijetu bajke’ na rasporedu su i pričaonica i kreativna radionica ‘150 bombona za Ivanu’, otvorenje izložbe ‘Već davno tebi namijenjena, predstavljanje stripa ‘Ivana Brlić- Mažuranić: Priče iz davnine’, kao i planinarski pohod ‘Od Ivana do Tadije’.

Inače, zanimljivo je spomenuti i da je uz Ivanu Brlić Mažuranić najpoznatija osoba iz Slavonskog Broda još jedna žena. Riječ je o prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj. Sjećanje na nju, baš kao i u slučaju slavne spisateljice, grad itekako čuva i njeguje.

‘Brođani se ponose svojim umjetnicima i ne dopuštaju da ih se zaboravi. Kao što je ova manifestacija posvećena Ivani Brlić-Mažuranić, već 20 godina postoji i manifestacija Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane’, rekla nam je Nuhanović za kraj.

Koliko Grad Slavonski Brod poštuje Ivanu Brlić Mažuranić pokazao je i prije 13 godina kada se pobrinuo da njeni likovi Lutonjica Toporko i Potjeh ožive u središtu grada u obliku skulptura i tako pridonesu stvaranju Slavonskog Broda kao destinacije grada iz bajke za najmlađe.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.