Predstavljeno istraživanje i publikacija ‘Seksualnost i osobe s invaliditetom’

2023-05-05T09:41:21+02:005. svibnja 2023.|Institucije|

U Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, 02.svibnja 2023. održano je predstavljanje rezultata istraživanja koje je na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom proveo izv. prof. dr. sc. Marko Buljevac s Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu. Recenzentice publikacije „Seksualnost i osobe s invaliditetom“ su profesorice s Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, prof. dr. sc. Kristina Urbanc koja je također sudjelovala na predstavljanju te i prof. dr. sc. Zdravka Leutar.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak obratila se sudionicima skupa video porukom upozorivši kako se kroz godine iskustva i kontakata s osobama s invaliditetom nametnula i tematika seksualnosti osoba s invaliditetom. Naime, provlačile su se situacije u kojoj su roditelji ponekad svjesno, a ponekad nesvjesno, prenosili poruke da je seksualnost i svaki oblik iskazivanja seksualnosti upravo zbog invaliditeta, ili nešto neprirodno, pa čak i nezdravo, ili nešto što bi pogoršalo njihovo stanje. Ovakvi stavovi najčešće su opravdavani roditeljskom brigom koja je u nemalom broju slučajeva s kojima smo upoznati značila ograničavanje slobode i uskraćivanje temeljnih ljudskih prava na slobodu izbora i ostvarivanja emocionalnih i seksualnih veza.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević ukazala je na važnost razgovora o seksualnosti jer su spolnost i seksualnost sastavni dijelovi ljudske prirode svakog čovjeka, a što uključuje i osobe s invaliditetom i kao takvu je trebamo prihvaćati, poticati, slobodno iskazivati bez straha od osude. Kao što i svaka osoba treba imati slobodnu volju (koja uključuje i donošenje odluka na temelju potpune informiranosti) u istraživanju i izražavanju seksualnosti, izboru, kontroli i sigurnosti jednako pravo treba pripadati osobama s invaliditetom uz puno uvažavanje specifičnosti svake vrste invaliditeta.

Upravo s namjerom propitivanja kako na svoju seksualnost gledaju same osobe s invaliditetom, a kako društvo i stručnjaci koji rade s osobama s invaliditetom provedeno je jedno takvo istraživanje.

Po završetku predstavljanja rezultata istraživanja održana je dinamična i zanimljiva rasprava gdje su sudionici skupa svaki sa svog aspekta rada dali doprinos raspravi o ovoj temi.

Na predstavljanju publikacije bili su predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnici komora, predstavnici pravobraniteljskih institucija, savezi udruga osoba s invaliditetom i pojedine udruge, profesori sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu te mediji.

Izvor: Pravobranitelj za osobe s invaliditetom

Udio žena s invaliditetom među ženama koje su rodile 2022. iznosio je tek 4,9 posto

Ispred ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovale su savjetnice Anja Belić i Hana Bogović. U kontekstu predstavljenih rezultata istraživanja, istaknule su kako se problematika u vezi sa seksualnošću odražava i na žene s invaliditetom koje još uvijek u dovoljnoj mjeri ne ostvaruju svoja reproduktivna prava što se, posljedično, odražava i na ostvarivanje roditeljstva o čemu najbolje svjedoči podatak da je u ukupnom broju žena koje su rodile u Republici Hrvatskoj tijekom 2022., udio žena s invaliditetom bio tek 4,9%. Zaključno, ukazano je i na to da se o ovakvim temama treba što više raspravljati te ženama s invaliditetom omogućiti veću vidljivost u javnom i medijskom prostoru. (Izvor: PRS)

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.