Predstavljen hrvatski prijevod preporuke Vijeća Europe o zaštiti prava migrantica, izbjeglica i tražiteljica azila

2023-03-08T18:52:00+01:008. ožujka 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Ivana Perković Rosan

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske predstavio je na skupu u Zagrebu hrvatski prijevod Preporuke Vijeća Europe: Zaštita prava žena i djevojčica migrantica, izbjeglica i tražiteljica azila te informativni letak za pomoć žrtvama rodno utemeljenog nasilja: Informacije za migrantice, izbjeglice i tražiteljice azila. Predstavljanje je vodila ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Helena Štimac Radin, a okupljenima su se obratili i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić te predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich.

Helena Štimac Radin je okupljenima predstavila Preporuku koja ima 31 stranicu detaljno opisanih načina na koje bi se migranticama, izbjeglicama i tražiteljicama azila trebalo olakšati život i omogućiti ostvarivanje prava.

‘Preporuka ima vrlo konkretne prijedloge koje obuhvaćaju različita područja. Posebno se ističe pitanje djevojčica, a važno je istaknuto i informiranje, osnaživanje, podizanje svijesti, promicanje ljudskih prava i pristup pravosuđu’, rekla je između ostalog Štimac Radin.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga u svom je izlaganju podsjetila kako je unatoč brojnim ostvarenim ženskim pravima jednakost još na mnogim područjima nedostižna.

‘Nažalost u brojnim društvima danas svjedočimo snažnom urušavanju standarda ženskih prava. Politički prevrati zorno su pokazali koliko stečena prava mogu biti fragilna, te kako se desetljećima građeni sustavi mogu preko noći urušiti. Rat u Ukrajini nas s druge strane podsjeća da kao i u drugim ratovima seksualno i rodno uvjetovano nasilje nije samo posljedica već često i sredstvo u nasilnim sukobima’, istaknula je Šimpraga.

Državni tajnik iz MUP-a Žarko Katić je istaknuo kako su 40 posto tražitelja azila žene i djevojčice te da to nije dovoljno vidljivo.

‘Posebno pratimo potrebe ranjivih skupina s fokusom na osobe koje su proživjele neki oblik rodno uvjetovanog nasilja pa smo prošle godine otkrili 66 osoba koje su preživjele neki oblik rodnog uvjetovanog nasilja, od toga su 52 osobe bile ženskog spola, a od toga šest maloljetnih tražiteljica međunarodne zaštite’, rekao je Katić.

Predstavnica UNHCR-a Anna Rich je za istaknula i kako više od 80 posto izbjeglica koje su iz Ukrajine pobjegle u Hrvatsku čine žene i djeca. Naglasila je koliko je važno uključivanje privatnog sektora u omogućavanja prava na rad za izbjeglice kako bi mogle uzdržavati sebe i svoje obitelji.

‘UNHCR također pomaže prvoj nevladinoj organizaciji koje vode izbjeglice, to je organizacija koju vode žene iz udruge Svoja. Svoja povezuje izbjeglice iz Ukrajine i potencijalne poslodavce pružajući ključnu pomoć prilikom zapošljavanja’, rekla je Rich.

I za kraj je Štimac Radin istaknula poruku koja je daleko od slavljeničke.

‘Ne bih rekla da danas imamo puno toga za slaviti povodom Dana žena, ali da ga trebamo obilježavati, trebamo, jer vidimo da smo, iako činimo većinu populacije, suočeni s još nizom problema i na nacionalnoj i na globalnoj razini’, zaključila je.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.