Predavanje Nede Novosel: „Zagorka protiv Matraya ili što je njezina krivnja“

2024-05-02T16:37:47+02:002. svibnja 2024.|Civilno društvo|

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na online predavanje Nede Novosel „Zagorka protiv Matraya ili što je njezina krivnja“ koje će se održati u srijedu, 22. svibnja 2024. s početkom u 19 sati u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

„Marica bijaše najsretnija žena ugarske zemlje“ ironično komentira Zagorka u svojoj crtici s podnaslovom „Istinit dogadjaj“ koju objavljuje u Obzoru 1901. Spominjući u memoarima svoj prvi brak kao bračno popravilište koje nije uspjelo, Zagorka u kratkim crtama progovara o braku i planiranoj rastavi, ali ne otkriva mnogo. No, zapis matične knjige vjenčanih njezina drugog braka sa Slavkom Vodvarškom, sugerira gdje bi se valjala potražiti dokumentacija o razvodu braka s Andrijom Matrayem.

Predavanje nudi rekonstrukciju i kontekstualizaciju Zagorkina braka, kao i njezina položaja napuštanjem mađarskoga „doma“. Analizom otkupljene skenirane dostupne građe brakorazvodne parnice iz mađarskoga arhiva u Szombathelyu, dat će se uvid u ono što nam dokumenti potvrđuju, zatim što otkrivaju, ali i što nam zasad ostaje nepoznato.

Pridružite se razotkrivanju dijela Zagorkine biografije i saznajte što je zapravo njezina krivnja.

Rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr. Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica biti naknadno poslana prijavljenima!

Izvor: Centra za ženske studije / Memorijalni stan MJZ

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.