Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila upozorenje HRT-u zbog spolne i dobne diskiminacije voditeljica

2020-09-24T11:15:05+02:0024. rujna 2020.|Institucije, Medijska struka|

Zbog odluke HRT-a da dugogodišnju urednicu i voditeljicu emisije “Vijesti iz kulture”, Ljiljanu Sauchu na tom mjestu zamjeni mlađa kolegica, kao i zbog ranijeg sličnog događaja što upućuje na ovakvu praksu javne televizije, priopćenjem je reagirala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U kratkom vremenskom razmaku pozornost i kritičko reagiranje javnosti dobila su dva slučaja u kojima su voditeljice na Hrvatskoj radioteleviziji obaviještene da više neće raditi ispred televizijskih kamera kao voditeljice emisija. U oba slučaja razlog je bio njihova dob. Konkretno, u slučaju 57-godišnje voditeljice gledane mozaične emisije „Dobro jutro, Hrvatska“ HRT kao poslodavac napominje da je odluka „uprave slijediti primjer europskih javnih televizija u praćenju prosjeka godina starosti 37“, a u najnovijem slučaju 63-godišnje voditeljice emisije „Vijesti iz kulture“ HRT kao razlog navodi da „žele mlade ljude na ekranu“. U svom očitovanju na potonji slučaj, HRT kaže da je riječ o uobičajenoj promjeni voditelja na malim ekranima kakva postoji na svim ostalim televizijama.
 
Pravo uredništva televizije je da slobodno odabire osobe kojima će biti povjereni radni zadaci u okviru programa pa tako i one koje će biti ispred kamere, naravno vodeći računa o tome da se nikoga ne diskriminira. Kada bi sve osobe koje su ispred kamere bile 20 ili 30 godišnjaci/kinje, mogli bismo govoriti o stavljanju u nepovoljniji položaj osoba starije dobi, odnosno o diskriminaciji temeljem dobi, a što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Na HRT-u to nije slučaj jer razne emisije vode osobe različite životne dobi.

Međutim, ova dva slučaja koja su dobila medijsku pozornost, te za koje je Pravobraniteljica primila pritužbe građana/ki, pokazuju da se ovdje zapravo prvenstveno radi o diskriminaciji temeljem spola i dobi. Naime, prema gore navedenim očitovanjima samog poslodavca dvije žene su uklonjene s voditeljskih mjesta ispred kamera zbog dobi, ali budući da se isto nije dogodilo niti jednom starijem muškom voditelju, ovaj razlog očito vrijedi samo za starije žene. Ono što svatko, na primjer, može primijetiti gledajući voditelje i voditeljice u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ je da su svi muškarci voditelji starije dobi (58, 52 i 46 godina), među kojima su oni koji već desetljećima vode tu emisiju, dok se voditeljice češće mijenjaju, a trenutačno su sve mlađe životne dobi (31, 32 i 35 godina). Ukoliko se samo starije voditeljice zamjenjuju mlađima, tada se u konkretnim slučajevima može govoriti i o višestrukoj diskriminaciji – po spolu i po dobi.

Kako se niti u jednom slučaju zamijenjenih voditeljica ne navodi da su zamijenjene zbog toga što nisu zadovoljile standarde ili zahtjeve posla koji su obavljale, već isključivo zato što su „prestare“, očito je da starije žene na HRT-u nemaju jednaki status kao stariji muškarci, što je diskriminacija temeljem spola. Vrlo teško bi bilo obrazložiti da su mlađe i neiskusnije kolegice stručnije ili iskusnije u poslu od svojih starijih kolegica pa da su ih zato došle zamijeniti te ostaje za zaključiti da, neovisno što i mlade voditeljice mogu biti ili jesu sposobne za obavljanje traženih zadataka, činjenica je da primarno dolaze zbog svog mladalačkog izgleda, a što je sukladno uvriježenim spolnim stereotipima prema kojima je ženski izgled primarno mjerilo vrednovanja. Stoga ne stoji izjava HRT-a da su za njih „sve kolegice i kolege jednako vrijedni“ jer je očito da rade distinkciju temeljem spola, stavljajući starije voditeljice u nepovoljniji položaj od njihovih muških kolega, što je kao diskriminacija temeljem spola zabranjeno Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Ukoliko je uvriježena praksa svih televizija da se prati „prosjek godina starosti 37“ tada bi isto moralo vrijediti i za žene i za muškarce što ovdje nije slučaj.

Slijedom navedenog i uz detaljnije obrazloženje, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uputila je upozorenje i preporuku HRT-u”, piše u priopćenju Pravobraniteljice.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.