Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova iznijela svoje prijedloge vezano uz nacrt strateškog dokumenta o mentalnom zdravlju

2022-04-20T08:10:15+02:0020. travnja 2022.|Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

U tijeku je javno savjetovanje o “Nacrtu strateškog okvira razvoja mentalnog zdravlja 2022.-2030.” Nekolicina strukovnih udruženja i pojedinaca/ki iskoristili su mogućnost e-savjetovanja kako bi svojim komentarima i prijedlozima doprinijeli kvaliteti ovog dokumenta. U savjetovanje se uključila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova s prijedlogom da se uvrsti i mjera psihološke potpore radnicama/ima u sustavu socijalne skrbi i zdravstva te da se posebno razmotri iznalaženje načina zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja s narušenim mentalnim zdravljem kao i osoba s problemom ovisnosti.

Sa stranice PRS prenosimo pojašnjenja što bi prema prijedlogu Pravobraniteljice ovaj strateški dokument trebao dodatno obuhvatiti:

“1) Iz dokumenta je vidljivo da važnu ulogu u provedbi niza mjera vezano uz skrb za mentalno zdravlje imaju radnice/i iz sustava socijalne skrbi i zdravstva (koje čine većinom žene). Kako bi uspješno i učinkovito obavljale/i svoj posao u kontinuitetu, koji često uključuje stres uzrokovan radom s različitim korisnicima skrbi, također uzimajući u obzir preopterećenost velikim brojem korisnika, bilo bi uputno osigurati dostupnost psihološke potpore tim radnicima, slično kao što je ovim dokumentom to previđeno za neke druge djelatnike javnih službi visokorizičnih zanimanja. Stoga je Pravobraniteljica predložila da se u poglavlju „Unaprjeđenje mentalnog zdravlja na radu“ razmotri uvrštavanje mjere usmjerene na psihološku potporu tim radnicama/ima.

2) Sigurne kuće, odnosno skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, svojim pravilnicima o prijemu i otpustu korisnika propisuju da u smještaj ne primaju osobe s narušenim mentalnim zdravljem, što u pravilu opravdavaju nedovoljnom kadrovskom i prostornom kapacitiranosti. To je poseban problem iz razloga što su upravo žrtve nasilja u povećanom riziku od razvoja mentalnih tegoba. Pravobraniteljica je ukazala da je za taj problem potrebno iznaći rješenje, bilo u suradnji s postojećim sigurnim kućama, bilo osnivanjem posebnog skloništa za tu skupinu žrtava obiteljskog nasilja. Pristup sigurnim kućama također je ograničen za žene ovisnice. Stoga je Pravobraniteljica predložila da se u poglavlju „Unaprjeđenje mentalnog zdravlja u dobno specifičnih i ranjivih populacija“ predvidi mjera usmjerena na rješavanje prepreka u pristupu sigurnim kućama za ove posebno ranjive skupine žena.”

Objava izvješća o provedenom savjetovanju predviđena je za 17. lipnja 2022.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.