Pravobraniteljica upozorava na ključne nedostatke u sustavu prevencije i zaštite žena žrtava nasilja

2022-09-21T18:44:38+02:0021. rujna 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

U povodu obilježavanja 22. rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kao spomendana na isti dan 1999. godine kada je u zgradi Općinskog suda u Zagrebu Mato Oraškić usmrtio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu supruge od koje se razvodio Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je još jednom upozorila na ključne nedostatke u sustavu prevencije i zaštite žrtava nasilja u obitelji i rodno utemeljenog nasilja.

Premda pozdravlja najnovije izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Pravobraniteljica iznova upozorava u svojem priopćenju “kako ključ rješenja problema nije isključivo u čestim izmjenama zakonodavnog okvira, već prvenstveno u kontinuiranoj edukaciji onih koji primjenjuju te zakone i propise.”

Posebno izražava ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije ubojstava žena u ovoj godini.

“Prema statističkim podacima koje Pravobraniteljica vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – „Femicide Watch“, u 2022. godini ubijeno je od strane bliskih osoba već 12 žena (11 državljanki RH i jedna talijanska državljanka). Prema odnosu žrtve i počinitelja, u šest slučajeva sinovi su ubili svoje majke, u dva slučaja poznanik/prijatelj je ubio svoju poznanicu/prijateljicu, dok su u četiri slučaja počinitelji bili sadašnji/bivši supruzi. Prema dobnoj statistici, najviše ubijenih žena bile su starije od 50 godina – ukupno osam. Što se tiče prethodnih godina, statistika se kreće između 10 i 20 ubijenih žena na godišnjoj razini, s tim da je broj žena ubijenih od strane intimnih partnera u ukupnom broju ubijenih žena od strane bliskih osoba skoro uvijek preko 50%”, piše u priopćenju.

Prema analizama okolnosti koje su prethodile slučajevima femicida, Pravobraniteljica je utvrdila da do tragičnih posljedica dolazi najčešće u situacijama kada neko tijelo iz sustava prevencije i zaštite žrtve zakaže ili donese krive procjene rizika za žrtvu. Također je utvrdila da se mjere opreza nisu pokazale dostatnima za zaštitu žrtve.

“Promatrajući pojavnost nasilja prema ženama, Pravobraniteljica ukazuje na to da se općenito broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u razdoblju od posljednjih 7 godina gotovo utrostručio (nakon nešto više od 2.000 evidentiranih djela u 2015., u 2021. godini broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama je premašio 6.000). Pritom, 79% žrtava čine žene, što nedvojbeno upućuje na rodnu utemeljenost ove vrste nasilja.”

O trendu smanjenja prekršajnih, te s druge strane, povećanja kaznenih djela ističe: “Pravobraniteljica već godinama upozorava da naš sustav borbe protiv nasilja prema ženama i u obitelji dugoročno zapravo odvraća žrtve nasilja od prijavljivanja lakših oblika nasilja dok situacija ne eskalira i prijeđe u sferu kaznenog zakonodavstva, a onda je nasilje više nemoguće trpjeti ili kriti jer su posljedice najčešće tragične.”

Smatra da je to, između ostalog, posljedica “nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja izvan pravosudnog sustava i nedovoljnog ulaganja u programe dugotrajne i kvalitetne resocijalizacije počinitelja, kao i činjenice da se prevenciju svodi na skoro isključivo novčano ili uvjetno kažnjavanje obiteljskih nasilnika bez jasne zakonodavne i obrazovne strategije sprječavanja rodno-utemeljenog nasilja.”

Pravobraniteljica veliki problem vidi u izricanju preblagih sankcija počiniteljima te smatra da “počinitelje nasilja treba izložiti najstrožim kaznama (tzv. zakonskim maksimumima), čime bi se slala puno jasnija društvena poruka o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji, a počinitelje učinkovitije odvraćalo od ponovnog počinjenja nasilja.” Cjelovito priopćenje pročitajte OVDJE.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.