Pravobraniteljica predstavila Izvješće o radu za 2020. saborskom Odboru za ravnopravnost spolova

2021-06-24T07:23:59+02:0024. lipnja 2021.|Institucije|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je svoje Izvješće o radu za 2020. godinu na 11. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora. Naglasila je sve izazove koje je radu ureda i područjima u nadležnosti rada institucije Pravobraniteljice donijela prošla godina u vidu pandemije bolesti COVID-19 i razornih potresa u Zagrebu i Petrinji.

Osvrnula se na povećanje broja pritužbi građanki i građana u odnosu na 2019. godinu, istaknula 6 EU i međunarodnih projekata koje je provodila kao nositeljica (2) ili partnerica (4) te napomenula da se na područje tržišta rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti već godinama odnosi većina pritužbi građana i građanki.

Ukazala je na značajan pad korištenja rodiljnih i roditeljskih potpora od strane očeva te na roditeljsku skrb kao područje u kojem se najviše pritužuju muškarci.

Apostrofirala je značajan porast nasilja u obitelji kaznene prirode tijekom pandemije, činjenicu da su žene i dalje u velikoj većini žrtve nasilja u obitelji, kao i podatak da se u posljednje 2 godine bilježi porast od preko 50% ubijenih žena u dva ključna parametra – u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane intimnih partnera.

Također je ukazala na poražavajuću statistiku vezanu uz zapošljavanje i rad kao posljedicu pandemije te na veću pogođenost žena negativnim posljedicama pandemije na tržištu rada.

Govorila je i o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, pravima spolnih i rodnih manjina, višestrukoj diskriminaciji, obrazovanju i medijima. Konačno, istaknula je da se upozorenja, preporuke i prijedlozi Pravobraniteljice u potpunosti uvažavaju u 91,2% slučajeva, što je također porast u odnosu na 2019. godinu.

Izvješće su u raspravi podržale zastupnice Rada Borić, Vesna Nađ, Nada Murganić, Grozdana Perić, Marijana Puljak i Katica Glamuzina te Tatjana Šimac Bonačić i Verica Rupčić kao vanjske članice Odbora.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.