Pravobraniteljica predlaže uvođenje očinskog dopusta kao isključivo pravo očeva

2019-09-11T19:33:49+02:0011. rujna 2019.|Institucije|

Statistički pokazatelji o muškim korisnicima rodiljnih i roditeljskih dopusta i naknada upućuju na blagi porast broja muških korisnika u odnosu na žene. S jedne strane, možemo biti zadovoljni sa značajnim porastom muških korisnika u 2018., ali s druge strane, to je još uvijek nedovoljno jer statistički pokazatelji i dalje potvrđuju situaciju da je Republika Hrvatska među državama članicama Europske unije u kojoj muškarci (očevi) najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore, stoji u priopćenju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Potaknuta određenim brojem pritužbi i upita koje je zaprimila (kako od strane roditelja tako i od strane pojedinih organizacija civilnog društva) Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je tijekom 2018. i 2019. godine nastavila svoje aktivnosti iz područja rodiljnih i roditeljskih potpora, a posebice u cilju pribavljanja tumačenja i pojašnjenja pojedinih zakonskih odredbi odnosno u cilju što većeg informiranja roditelja o njihovim pravima.

Naime Pravobraniteljica kontinuirano u svom radu prati područje rodiljnih i roditeljskih potpora te u svojim godišnjim izvješćima o radu daje preporuke Hrvatskom saboru. Tako je u svom Izvješću o radu za 2018. godinu Pravobraniteljica ukazala na činjenicu da očevi ne koriste u dovoljnoj mjeri rodiljne, posebno roditeljske dopuste, kao i na prepreke oko usklađivanja obiteljskog i poslovnog života.

Premda pomaci postoje, činjenica je da samo 7 i pol posto očeva koristi roditeljski dopust

Naime, kada uspoređujemo statističke podatke iz 2018. godine sa statističkim podacima iz 2017., vidljivo je da je u 2018. godini došlo do blagog pada korisnika rodiljnog dopusta od strane muškaraca, odnosno da je 7 muškarca manje koristilo rodiljni dopust nego u 2017., što je pad s 204 na 197 korisnika, odnosno s 0,31% na 0,28%.

Međutim, što se tiče korištenja roditeljskog dopusta od strane muškaraca, u 2018. godini je ipak došlo do određenog porasta broja korisnika u odnosu na 2017. , i to s 2.013 u 2017. na 3.488 korisnika u 2018., što je za 1.475 korisnika (73,27%) više u odnosu na 2017. godinu. Kada usporedimo s brojem žena, vidljiv je porast muških korisnika roditeljskog dopusta s 4,47% u 2017. – na 7,55% u 2018. Međutim vidljivo je kako se i dalje radi o relativno malom broju muškaraca/očeva koji koriste roditeljski dopust.

Kada analiziramo i uspoređujemo neke od preostalih statističkih pokazatelja, npr., pokazatelje o korisnicima/ama koji ostvaruju drugi dohodak, poljoprivrednici/e izvan sustava poreza na dobit ili dohodak, nezaposleni korisnici/e, odnosno korisnici/e rodiljne i roditeljske pošteda od rada, kao i korisnici/e izvan sustava rada, odnosno korisnici/e rodiljne i roditeljske brige – broj korisnika muškog spola je već godinama neznatan, odnosno niti u jednoj kategoriji ne prelazi 1%.

S obzirom na nezadovoljavajuće stanje što se tiče korištenja roditeljskog dopusta (prava oba roditelja) od strane očeva, valjalo bi što prije uvesti očinski dopust kao rodno specifično i isključivo pravo očeva, a što bi bio veliki izazov, smatra Pravobraniteljica.

Cjelovito priopćenje pročitajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.