Pravobraniteljica predlaže da svaka druga osoba na izbornim listama bude suprotnog spola

2020-06-02T20:07:46+02:002. lipnja 2020.|Institucije, Politika|

Današnjim stupanjem na snagu Odluke Predsjednika Republike Hrvatske službeno su raspisani izbori za zastupnike/ce u Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja 2020. Tim povodom, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podsjeća političke stranke i sve ostale dionike uključene u izborni proces na obvezu poštivanja načela ravnopravnosti spolova.

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, ali i Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, političke stranke dužne su voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama, odnosno nije dozvoljena zastupljenost jednog spola niža od 40 posto. Sukladno ovoj kvoti, ako lista sadrži 14 kandidata/kinja, zastupljenost jednog spola ne smije biti manja od 6.

S obzirom da su ovo treći redoviti izbori od stupanja na snagu Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2008. koji određuje da je to i krajnji rok za povećanje podzastupljenog spola, oni koji ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova i nemaju uravnotežene liste mogu računati na novčanu kazna za prekršaj u iznosu od 50 tisuća kuna. Na navedeno je ukazalo i Državno izborno povjerenstvo.

Na posljednjim izborima 2016. izabran je najmanji udio žena (12,6 posto) od uvođenja parlamentarne demokracije.

Pravobraniteljica podsjeća da je na posljednjim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor (2016.) izabran najmanji udio žena (12,6 posto) od uvođenja sustava parlamentarne demokracije. Usporedbe radi, trenutni prosjek na razini Europske unije je 29,3 posto žena u nacionalnim parlamentima. Spolna kvota propisana je izbornim zakonodavstvima 60-ak zemalja svijeta, a minimalna propisana zastupljenost jednog spola kreće se između 30 posto i 50 posto.

Veći dio zemalja za sankciju predviđa odbacivanje kandidacijskih lista, a manji dio predviđa novčane sankcije za predlagatelje. Kvote su uvedene s ciljem ubrzanja društvenih promjena vezano uz položaj žena, odnosno prevladavanja jaza u nerazmjernoj zastupljenosti spolova na pozicijama političkog odlučivanja.

Zip sustav, odnosno par-nepar model omogućio bi ravnopravno pozicioniranje žena i muškaraca na listama.

Kako bi u sustavu parlamentarne demokracije u Hrvatskoj došlo do pozitivnog pomaka u odnosu na prošle izbore i većeg udjela žena u novom sazivu Hrvatskog sabora, Pravobraniteljica političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje kandidacijskih lista poziva da na predstojećim izborima osiguraju ravnopravan tretman ženskih i muških kandidata na listama, u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Pritom je također potrebno obratiti pažnju na pozicioniranje žena i muškaraca na kandidacijskim listama, kako ne bi došlo do davanja znatno lošijih pozicija ženama, što je znao biti čest slučaj na proteklim izborima, a što ima presudan utjecaj na konačan broj izabranih žena.

U tu svrhu, Pravobraniteljica predlaže primjenu tzv. zip sustava, odnosno par-nepar modela prema kojem je svaka druga osoba na listi suprotnog spola. Takva praksa, koja se primjenjuje i u drugim zemljama Europske unije te ju preporučuju Europski parlament i Vijeće Europe, ima obilježje posebne mjere u smislu članka 9. Zakona.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.