Pravobraniteljica na primjeru jednog mizoginog članka ukazuje na problem neregistriranih portala

2022-09-12T12:52:30+02:0012. rujna 2022.|Medijska struka|

Povodom recentnih medijskih objava o novčanoj kazni izrečenoj portalu Sloboda.hr, u kojima se spominje postupanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova po pritužbi na članak s tog portala, ovim putem Pravobraniteljica objavljuje osnovne informacije o svom postupanju u predmetu.

Nastavno na zaprimljene pritužbe na članak „Feminizam kao pokret ružnih žena“ (8.3.2021.) , podnesenoj zbog sumnje na poticanje mizoginije i nasilja prema ženama, Pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak te utvrdila da Internetski portal Sloboda.hr nije upisan u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija Agencije za elektroničke medije. Stoga se obratila Vijeću za elektroničke medije, predloživši da Vijeće utvrdi zadovoljava li portal Sloboda.hr kriterije za status elektroničke publikacije te da u svezi s nalazom postupi sukladno svojim nadležnostima.

Vijeće za elektroničke medije Pravobraniteljicu je povratno izvijestilo da je slijedom zahtjeva Pravobraniteljice, portalu Sloboda.hr izreklo prekršajni nalog u iznosu od 100.000,00 kn zbog nepodnošenja prijave za upis u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija, čime je prekršen članak 94. st. 4. Zakona o elektroničkim medijima (ZEM; NN 111/21).

Ono što je vezano za to važno istaknuti, a čega se mediji u svojim recentnim objavama nisu dotaknuli, je to da portal Sloboda.hr nije kažnjen zbog poticanja na mizoginiju i nasilje nad ženama (čl. 98. st.1. al. 8. ZEM), već zbog činjenice što de facto nije registriran kao elektronički medij (čl. 94. st. 4. ZEM), premda je uvidom u sadržaj portala razvidno da funkcionira po uobičajenim principima djelovanja Internetskih portala, odnosno elektroničkih medija. Drugim riječima, zbog neupisivanja u Upisnik Agencije za elektroničke medije, navedeni portal ne podliježe kazni zbog poticanja diskriminacije propisanom Zakonom o elektroničkim medijima.

Navedeni primjer koristan je i indikativan iz razloga što ukazuje na važnost kvalitetnog i cjelovitog vođenja evidencije elektroničkih medija, što uključuje pravovremenu reakciju prema nadležnom tijelu (Vijeće za elektroničke medije) u slučaju ako medij nije registriran, a sve s ciljem učinkovite primjene odredbi ZEM-a koje se trebaju odnositi na sve elektroničke medije. Pravobraniteljica će nadalje ukazivati na ovaj problem i poduzimati sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se osiguralo da se izbjegne slična situacija u kojoj se odredbe ZEM-a o suzbijanju diskriminacije ne mogu primijeniti.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.