Pravobraniteljica Lora Vidović upozorava da bi se osobi u samoizolaciji praćenje njenog kretanja trebalo najaviti

2020-03-25T21:01:15+01:0025. ožujka 2020.|Institucije|

O Vladinom prijedlogu praćenja kretanja osoba zbog učestalog kršenja mjere samoizolacije, a sve s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, oglasila se i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. S obzirom da se ova mjera odnosi na slobodu kretanja i privatnost pojedinca Pravobraniteljica je uputila amandmane na Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o elektroničkim komunikacijama.

“Prava i slobode je, prema Ustavu, moguće ograničiti samo zakonom, da bi se zaštitila sloboda i prava drugih te pravni poredak, javni moral i zdravlje, no svako takvo ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem, u svakom pojedinačnom slučaju”, ističe pravobraniteljica Vidović.

Podsjeća da je iznimno važno osigurati i zaštitne mehanizme i izričito zakonom definirati jasne kriterije kojima će se osigurati provođenje ove mjere nad precizno određenim kategorijama građana, primjerice onima kojima je rješenjem nadležnih tijela određena samoizolacija.

“Također, neophodno je građane nad kojima se provodi mjera obrade podataka, pisanim putem informirati o početku provedbe i vremenskom roku provedbe mjere, uz izričitu zabranu retroaktivnosti.

Ustav jamči i sigurnost i tajnost osobnih podataka, kao i nadzor nad djelovanjem informatičkih sustava u državi, pa je iznimno važno pobliže odrediti sustav nadzora nad prikupljenim podacima. Potrebno je i definirati rokove u kojima se prikupljeni podaci pohranjuju, primjerice u fiksnom razdoblju od 30 dana, s mogućnošću donošenja odluke o produljenju, ili najdulje za vrijeme trajanja prirodne nepogode, katastrofe, epidemije ili opasnosti od epidemije.

Sve navedeno važno je obuhvatiti Prijedlogom Zakona o dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama, kako bi ograničenje temeljnih prava i sloboda građana bilo razmjerno naravi potrebe za ograničenjem, što je u ovom slučaju zaštita zdravlja i života građana, u kontekstu epidemije uzrokovane korona virusom”, stoji u obrazloženju Pučke pravobraniteljice.

Izvor: Pučka pravobraniteljica

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.