Pravobraniteljica Ljubičić upozorila da sudski epilozi upućuju na kronični deficit edukacija sudaca i državnih odvjetnika

2020-01-24T18:27:07+01:0024. siječnja 2020.|Institucije|

Piše: Antonija Dujmović/PRS

Nakon što je Pravosudna akademija kao netočne odbacila tvrdnje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da je nedostatna edukacija sutkinja i sudaca te državnih odvjetnika i odvjetnica glavni razlog preblagom izricanju kazni u slučajevima obiteljskog i rodno utemeljenog nasilja priopćenjem se oglasila pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Povod međusobnim reakcijama bila je nepravomoćna presuda Požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću kojom je proglašen krivim za obiteljsko nasilje i osuđen na uvjetnu kaznu zatvora čime mu je omogućeno daljnje nesmetano obavljanje javnih funkcija.

“Iako Pravobraniteljica pozdravlja svaki napor da se suci i sutkinje te državni odvjetnici i odvjetnice educiraju u području rodno utemeljenog i obiteljskog nasilja, samo neki od slučajeva rodno utemeljenog i obiteljskog nasilja iz prošle godine, a koji su imali svoj sudski epilog, upućuju kako se nažalost radi o kroničnom deficitu edukacija”, ističe u priopćenju pravobraniteljica Ljubičić.

Pored presude za obiteljsko nasilje u slučaju Tomašević, na koju su burno reagirale i brojne udruge koje se bave zaštitom žena, pravobraniteljica je podsjetila i na druge slučajeve iz protekle godine.

“Prošle godine svjedočili smo predmetu u kojem su se osumnjičeni za višekratno silovanje puštali da se brane sa slobode iako žive u maloj sredini pokraj žrtve (slučaj iz okolice Zadra), da sudovi i državna odvjetništva nisu teretili ili su oslobađali počinitelje najtežih slučajeva spolnog uznemiravanja (slučaj spolnog uznemiravanja policijske službenice s graničnog prijelaza Bajakovo), da je Vrhovni sud snižavao kazne počiniteljima nekih od najbrutalnijih rodno utemeljenih zločina protiv žena (slučaj Daruvarac, slučaj Komšić) i slično.

Zbog svega navedenog, Pravobraniteljica je često upozoravala kako ključ rješenja problema nije isključivo u usklađivanju i mijenjanju zakonodavnog okvira već prvenstveno u sustavnoj i kontinuiranoj edukaciji onih koji primjenjuju te zakone i propise jer nažalost nije rijedak slučaj da sudovi u području obiteljskog, spolnog i rodno utemeljenog nasilja svojim tumačenjem i primjenom zakona istima oduzimaju njihov smisao upravo zbog nedostatka senzibiliteta za žrtve rodno utemeljenog nasilja” – navodi se u priopćenju Pravobraniteljice.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svoje tvrdnje potkrijepila je rezultatima EU projekta “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama” u okviru kojeg je tijekom 2019. u edukacijskim radionicama bilo uključeno 254 sudionika iz sustava pravosuđa i policije.

Relevantni rezultati provedenog projekta i analize više od 1000 kaznenih i prekršajnih presuda za obiteljsko nasilje, ukazali su na kroničan nedostatak edukacije sudaca i sutkinja te državnih odvjetnika i odvjetnica u području procesuiranja i sudovanja u predmetima rodno utemeljenog i obiteljskog nasilja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.