Pravobraniteljica Ljubičić u radijskoj emisiji K’o žena govorila o problematici femicida

2022-02-19T16:47:54+01:0019. veljače 2022.|Institucije|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji K’o žena na Radio Korčuli, koja je bila posvećena problematici femicida. Pravobraniteljica je prezentirala poraznu statistiku vezano uz femicid u Hrvatskoj prema kojoj je u porastu i broj ubijenih žena, i broj onih žena koje su ubile njima bliske muške osobe.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da u Hrvatskoj značajno raste udio žena ubijenih od njima bliske muške osobe, i dok na međunarodnoj razini 25%-35% ubijenih žena bude ubijeno od strane bliske muške osobe, u Hrvatskoj taj udio raste i do 80%. U posljednjih 40 dana ove godine ubijene su 3 žene od njima bliskih muških osoba, a bilježimo i prijetnje ubojstvom, pokušaje ubojstava, zatočenja žena i druga djela nasilja u obitelji.

Pravobraniteljica je istaknula da su mišljenja oko uvrštavanja femicida u kazneni zakon podvojena i da u Europskoj uniji zemlje u svojim zakonodavstvima nemaju takvo posebno kazneno djelo, dok se zemlje poput Brazila koje su ga uvele suočavaju s problemima u dokazivanju kaznenog djela femicida. U hrvatskom kaznenom zakonodavstvu postoji zločin iz mržnje pa tako i prema spolu, a uređene su i otegnute okolnosti kod teških ubojstava pa tako i da li su ih učinile bliske osobe. Stoga možemo reći da imamo niz zakonodavnih alata koje možemo koristiti da sankcioniramo takve zločine, no potrebno je veće razumijevanje problematike rodno utemeljenog nasilja od strane sustava. Česte izmjene kaznenog zakonodavstva mogu biti i kontraproduktivne te zbunjivati one koji moraju implementirati njegove odredbe te time i efekt mjera koje se uvedu može izostati. Pravobraniteljica je još jednom istaknula važnost prevencije koja mora biti sustavna i uključivati psihosocijalni tretman počinitelja, rani psihoterapijski rad s obiteljima, sveobuhvatnu edukaciju i na kraju nužno je izricanje maksimalnih kazni.

Pravobraniteljica je 2017. godine osnovala Promatračko tijelo Femicide Watch koje se bavi prikupljanjem podataka i analizom slučajeva femicida u Hrvatskoj na godišnjoj razini. Analizom slučajeva pokazalo se da je u nekim slučajevima zakazao neki do sustava koji je došao u doticaj sa žrtvom ili počiniteljem te je stoga izrazito važno kontinuirano provoditi stručnu edukaciju svih osoba koje postupaju u području obiteljskog nasilja kako bi slučajevima pristupali rodno senzibilno.

Na kraju, pravobraniteljica je istaknula da ćemo se u sljedećem razdoblju suočavati s posljedicama epidemije bolesti COVID-19 koja je utjecala na mentalno zdravlje i to će biti jedan od okidača porasta nasilja u obitelji, cyber nasilja, ali i nasilja nad djecom. Pravobraniteljica je istaknula da svi u sustavu moraju ozbiljno shvatiti svaku prijavu kako bi se prevenirali budući slučajevi.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.