Pravobraniteljica Ljubičić na okruglom stolu naznačila glavne izazove po pitanju reproduktivnih prava i zdravlja

2021-06-11T20:39:57+02:0011. lipnja 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na okruglom stolu o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju održanom u Knjižnici Francuskog instituta u Hrvatskoj. Okrugli stol je održan kao dio aktivnosti kojima se obilježava međunarodna konferencija Forum Generation Equality (Forum generacijske ravnopravnosti) u organizaciji UN-a i pod zajedničkim predsjedanjem Francuske i Meksika.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju dala pregled stanja u Hrvatskoj, predstavivši glavne izazove s kojima se suočava Hrvatska po pitanju seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, a koje se može sažeti u dva ključna problemska područja:

1.) dostupnost i kvaliteta zdravstvene skrbi za trudnice i rodilje i
2.) dostupnost zdravstvene usluge prekida trudnoće na zahtjev žene.

Posebice je naglasila negativan utjecaj pandemije bolesti COVID-19, istaknuvši rezultate istraživanja Pravobraniteljice i udruge Roda, koji su pokazali da je kriza uzrokovana koronavirusom negativno utjecala na dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga za žene iz područja reproduktivnog zdravlja, te postupanja Pravobraniteljice tijekom pandemije na temelju pritužbi građanki/a. Uz to je istaknula i problem nedostatka ginekoloških timova u Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite žena na nacionalnoj razini, na kojeg institucija Pravobraniteljice već godinama upozorava.

Što se tiče problema dostupnosti zdravstvene usluge prekida trudnoće na zahtjev žene, navela je dvije glavne prepreke koje su u tom smislu u Hrvatskoj već godinama nepromijenjene:

1.) nemogućnost pružanja usluge dijela zdravstvenih ustanova zbog priziva savjesti svih ovlaštenih zdravstvenih djelatnika/ca i
2.) nepokrivanje troška te usluge iz sredstava zdravstvenog osiguranja i visoke cijene cijelog postupka.

Više o ostalim sudionicima okruglog stola pročitajte OVDJE.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.