Pravobraniteljica i ženske udruge osudili seksističko ponašanje rektora zagrebačkog Sveučilišta prema kadetkinji

2020-12-22T17:28:53+01:0022. prosinca 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, postupio je na obilježavanju 29. godišnjice vojnog učilišta „Doktor Franjo Tuđman“ neprimjereno i diskriminatorno temeljem spola tražeći od kadetkinje da skine masku kako bi na prvom mjestu istaknuo njezinu ljepotu obraćajući se medijima sa: „Evo slikajte ovu našu lijepo kadetkinju. Ne samo pametnu nego i lijepu, jel tako?“ – ističe u svojem priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica je navela kako u ovoj situaciji kadetkinja nije imala izbor ne poslušati osobu koja je prema njoj nastupila s pozicije autoriteta svoje funkcije rektora Sveučilišta te da prema prisutnim kadetima rektor nije imao isti pristup već se vodio uobičajenom diskriminatornom praksom, isticanjem žena prvenstveno temeljem njihovog fizičkog izgleda. Pravobraniteljica je pohvalila reakciju medija koji su ovom prilikom odmah prepoznali neprimjerenost rektorovog načina obraćanja prema kadetkinji i na to mu ukazali.

“Na upit novinarke zašto je samo nju izdvojio, dodao je da  zato što je najbolja, a da su svi oni „pristali, sposobni i završili su u roku“. Upravo tom izjavom je potvrdio da je samo ženu izdvojio isključivo zbog ljepote, budući da je po svom uspjehu ravnopravna svojim muškim kolegama pa čak i bolja od njih. Stoga, element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postaje faktor razlikovanja, ali i faktor omalovažavanja budući da je isticanje fizičkog izgleda u ovakvim kontekstima skretanje pozornosti s uspjeha koje su žene postigle ravnopravno s muškarcima na nešto što s tim uspjehom nema veze, ali zbog čega su generalno žene u društvu često isticane i često vrednovane”, pojasnila je pravobraniteljica Ljubičić.

Reagirala je i bivša ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak navodeći u svojoj Facebook objavi da je “seksizam čest u akademskom, sveučilišnom životu u Hrvatskoj i puno je gori od glupog dobacivanja na ulici”.

Podužom objavom objasnila je zašto se ovdje radi o seksističkom ponašanju. Kao prvo, također je izdvojila kontekst – službenu akademsku prigodu koju rektor koristi kao priliku da pokaže svoju moć te da kadetkinja, na javnoj pozornici, nije imala izbor da se na bilo koji način suprotstavi.

“Drugo zato što je ona mlada žena, a rektor (70) bi joj mogao biti djed pa mu ne može niti odgovoriti bez da osjeća problem da pri tome ne poštuje starije ljude.

Treće, kao i većina seksističkih ispada i ovaj se pokušava prikriti lošom šalom i zamotati u neku ‘višu’ filozofiju, a zapravo se radi o ponižavanju druge osobe. Većina žene zna da kada jasno kaže napasniku da ovakvo ponašanje ne prihvaća, onda on često uzvraća da ga je krivo razumjela, da ne zna za šalu ili da ne razumije ‘uzvišeni’ kontekst”, pojasnila je Divjak.

Na ponašanje rektora Borasa, reagirale su i organizacije civilnog društva

“Borasov poziv na fotografiranje kadetkinje bez maske na trenutak je izmijenio značenje tog događaja te stavio kadetkinju u specifičan položaj u odnosu na kolege – ovo se jasno vidi iz snimke, na kojoj muški kolega uzmiče kako se ne bi našao u kadru. Osim što je mogla biti osobno neugodna, takva situacija poslala je poruku o drugačijem tretmanu žena u određenim društvenim kontekstima, pri čemu njihova profesionalna ili druga postignuća padaju u sjenu nametnutih standarda ženstvenosti”, ističu iz udruge B.a.B.e. uz konstataciju da rektorova opravdavanja i objašnjenja ukazuju na njegovo nerazumijevanje pojma rodne ravnopravnosti.

“Rektor je svojim postupkom uputio poruku kadetkinjama da ne cijeni njihova profesionalna postignuća, znanje i trud uložen u obrazovanje. Nedopustivo je i žalosno da netko tko je na funkciji rektora potiče rodne stereotipe i seksistički odnos prema ženama”, naglašavaju iz udruge CESI.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.