Pravobraniteljica: analize pokazuju da mjere opreza nisu dostatno sredstvo zaštite žrtava nasilja u obitelji

2022-09-07T14:59:16+02:0024. kolovoza 2022.|Institucije|

Slijedom brojnih upita medija o problematici rodno utemeljenog nasilja, a nastavno na nedavni slučaj pokušaja dvostrukog ubojstva u Gospiću, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova daje sljedeće javno priopćenje:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je svojim ispitnim postupcima te analizama okolnosti koje su prethodile slučajevima femicida, a koje je poduzimala u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – „Femicide Watch“, učestalo utvrđivala da mjere opreza nisu bile dostatno sredstvo zaštite žrtava nasilja u obitelji ili drugih oblika rodno utemeljenog nasilja te da nisu ostvarivale svoju svrhu.

Osim poteškoća vezanih uz pravilnu procjenu rizika i procjenu očekivanja da se svrha može ostvariti određenom mjerom opreza, osobito se problematičnom pokazivala okolnost da se pridržavanje izrečenih mjera opreza provjeravalo na temelju razgovora sa žrtvom, umjesto s počiniteljem. Smatrajući da bi naglasak kod provjera o kršenju izrečenih mjera uvijek trebao biti na počinitelju i na njegovom socijalnom okruženju, njegovoj bližoj i daljoj rodbini i prijateljima, a samo alternativno i uz njenu izričitu suglasnost na žrtvi, Pravobraniteljica se zalagala da se pravilnikom kojim se uređuje način provjere pridržavanja pojedinih mjera opreza provjera proširi i na osobu kojoj je mjera izrečena te druge osobe koje mogu imati saznanja o kršenju izrečene mjere, što je tijekom 2021. godini i učinjeno.

Promatrajući pojavnost nasilja prema ženama, Pravobraniteljica ukazuje da se općenito broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u razdoblju od posljednjih 7 godina gotovo utrostručio (nakon nešto više od 2.000 evidentiranih djela u 2015., u 2021. godini broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama je premašio 6.000). Pritom, 79% žrtava čine žene, što nedvojbeno upućuje na rodnu utemeljenost ove vrste nasilja.

Za potpunije razumijevanje trendova vezanih uz nasilje u obitelji treba imati na umu da se istovremeno s porastom kaznenih djela, broj prekršajnih djela nasilničkih ponašanja u obitelji, kao blažeg oblika nasilja, u istom razdoblju skoro prepolovio (sa skoro 14.000 u 2015. na 8.000 u 2021.). Pravobraniteljica smatra da navedeno upućuje da su žrtve sve manje sklone prijavljivati lakše oblike nasilja pa se za nasilje sazna tek onda kada ono sadrži elemente kaznenog djela. Cjelovito priopćenje pročitajte OVDJE.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.