Pravnica Iva Čatipović: Mnoge samohrane majke nisu upoznate s pravima koja im pripadaju

2021-03-24T19:21:18+01:0024. ožujka 2021.|Civilno društvo|

Piše: Bojana Guberac

Žene iz SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava napravile su priručnik za sve roditelje naziva „Imam pravo – priručnik o pravima trudnica, rodilja i roditelja” u sklopu projekta “Nismo sami”, čiju provedbu financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ciljana skupina projekta su prvenstveno roditelji iz jednoroditeljskih obitelji, što su statistički najčešće majke s maloljetnom djecom, u dobi od 18 do 45 godina koje često nisu upoznate s postupcima pri ostvarivanju svojih prava.

„Ideju za priručnik su nam, kao i mnoge druge, dali naši korisnici i korisnice. Udruga SOS Rijeka radi prvenstveno sa žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, kojima pružamo besplatno psihološko i pravno savjetovanje. Mnogi od njih su roditelji i to su često samohrane majke. U kontaktu s njima vidjele smo da nisu upoznate s mnogim pravima koja im pripadaju, kao i da nerijetko imaju poteškoće pri ostvarivanju prava koja im jesu poznata – bilo da se radi o tome da im poslodavac stvara problem ili da imaju poteškoća prilikom komunikacije s HZZO-om i ujednačavanja praksi između njihovih područnih službi“, kaže za naš portal pravnica centra, ujedno i autorica teksta priručnika, Iva Čatipović.

U lipnju prošle godine, putem društvenih mreža, pitale su građane i građanke da im jave svoja iskustva i probleme s kojima se susreću. „Osim što je materija kojom se Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama bavi sama po sebi iznimno složena, problem je u tome što je predmetni zakon vrlo komplicirano i „nečitljivo“ napisan. Uz to, tijekom godina su se dogodile mnoge izmjene i dopune koje su ga dodatno zakomplicirale te ga i pravnici teško tumače. To, naravno, u praksi stvara probleme u njegovoj primjeni“, ističe Čatipović.

Cilj priručnika je pomoć pri odgovorima na najčešća pitanja vezana uz rodiljne i roditeljske potpore te radna prava roditelja javljaju u praksi.

„Nakon što smo popisale sva „sporna“ pitanja koja smo identificirale analizom zakona, dijeljenjem iskustava sa suradničkim udrugama i stručnjacima te na temelju povratnih informacija od naših korisnika i korisnica, započele smo u komunikaciju s HZZO-om. Ona nije „išla“ u potpunosti kako smo zamislile jer je naša izvorna ideja bila provesti svojevrsne intervjue sa svim područnim službama u RH, ali određenu komunikaciju smo uspjele uspostaviti, kao i dobiti određena pojašnjenja“, kaže nam pravnica koja je koncem prošle godine započela pisanje priručnika.

Čatipović navodi kako su najčešća pitanja s kojima se susreće pitanje (ne)ispunjavanja uvjeta da bi se pravo na novčane naknade koje Zakon previđa mogle ostvarivati u najvišem propisanom iznosu te pitanja vezana uz sam način izračuna osnovice prema kojoj se kasnije izračunavaju naknade – koliko dugo čovjek treba biti zaposlen prije stjecanja prava na punu naknadu ili koliko platnih listi treba imati u trenutku otvaranja dopusta.

„Vrlo su česta pitanja i vezana uz pravo na mirovanje radnog odnosa, do treće godine djetetovog života, prilikom čijeg ostvarivanja roditelji često imaju poteškoća s poslodavcima, koji – čini nam se – vrlo često nisu adekvatno upoznati s pravima svojih zaposlenika pa time ni sa svojim obvezama prema njima. Nažalost, jako nam se često korisnice javljaju i s iskustvima različitih oblika diskriminacije na radnom mjestu, a koja je na neki način vezana uz trudnoću ili korištenje prava vezanih uz rođenje djeteta. Naš je dojam da poslodavci (pogotovo oni manji, koji nemaju na raspolaganju pravnu službu) dobrim dijelom neka svoja ponašanja niti ne prepoznaju kao zakonom zabranjena. Stoga je ovaj priručnik namijenjen i poslodavcima – nadamo se da će zaviriti u njega“, zaključuje za naš portal pravnica SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava.

Iako se ne radi o prvom hrvatskom priručniku koji se bavi navedenom tematikom, s obzirom na česte zakonske izmjene koje su se u međuvremenu dogodile, oni više nisu u potpunosti u skladu s važećim propisima pa najnoviji priručnik možete preuzeti OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.