Poznato deset finalistica drugog izbora „Inženjerka godine“

2024-04-10T15:47:00+02:0010. travnja 2024.|Posao|

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu biti nadahnuće mladim generacijama djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u.

Ovogodišnji izbor za „Inženjerku godine“ održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.

I ove je godine odaziv bio izniman, pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske. Finalistice su inženjerke iz raznih inženjerskih branši, od elektrotehnike do građevine, geologije…, a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki. Upravo je raznolikost bila temeljni kriterij pri odabiru finalistica te je cilj bio uključiti raznovrsne grane gospodarstva te različite profile inženjerki, kako po obrazovanju i godinama, tako i po karijernim putevima.

Finalistice drugog izbora „Inženjerka godine“ su:

IVANA ABRAMOVIĆ, projektna inženjerka razvoja proizvoda, Kraš
LADA BOROVINA KOVJANIĆ, senior softver inženjerka, mStart plus
VLATKA JAJETIĆ, voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, Carnet
IVANA JAZBEC, voditeljica projekata, Intea
MARINA MEDIĆ, projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, Končar
NIVES MUSTAPIĆ, voditeljica robotike, Codel
ANDREA PIRŠA ILIĆ, rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1 Hrvatska
MAJA TRSTENJAK, voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje
MARINA VANJEK, stručnjakinja je za geološku razradu ležišta, INA
ŽELJKA VARJAČIĆ, voditeljica projekata gradnje, Spar Hrvatska

“Drago mi je što u Hrvatskoj drugi put održavamo ovaj izbor, a visoki broj prijava te potpora naših partnera pokazuje da je projekt odlično prepoznat. Cilj izbora je dokazati da postoje inženjerke koje su izvrsne u STEM području i koje mogu biti uzor mladim djevojkama. Na taj način želimo osvijestiti da mlade, obrazovane žene u Hrvatskoj itekako mogu izgraditi vrhunsku karijeru i imati svijetlu budućnost”, rekla je Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

„U Siemensu iz vlastitog iskustva dobro znamo koliko je otvorenost prema jednakosti bitna za napredak. Samo prošle godine pet od 12 najboljih inovatora u Siemensu bile su žene. Također, i istraživanja pokazuju da su upravo timovi u kojima su podjednako prisutni muškarci i žene uspješniji i inovativniji te profitabilniji. Štoviše, u Siemensu se zalažemo za ‘tehnologiju za svrhom’ vjerujući da ona predstavlja rješenje najvećih izazova našeg vremena. A za razvoj takvih inovacija trebamo sve raspoložive talente, pa žene moramo ohrabriti da svoju edukaciju i karijeru razvijaju i nastavljaju u tom smjeru“, kazala je Medeja Lončar, direktorica Siemensa Hrvatska.

U fokusu izbora „Inženjerka godine“ nisu samo karijerna postignuća već potencijal finalistica da budu uzor i inspiracija mladim djevojkama. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije kako bismo doprinijeli razvoju hrvatskog društva.

Svečano proglašenje „Inženjerke godine“ održat će se u Zagrebu, 8. svibnja u okviru Njemačko hrvatskog gospodarskog foruma. Inicijativu podržavaju tvrtke koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost ovog izbora: Siemens Hrvatska, Končar, mStart plus, Harburg Freudenberger Belišće, Kraš, Nexe, Scheer Adriatic, Rimac Technology, Adecco, Coca Cola, Westin i posao hr.

Izvor: Priopćenje za medije / AHK

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.