Poziv na radionicu izrade figurica od gline ‘850 žena za 850 žena’ posvećene kažnjenicama političkog logora za žene na Golom otoku i Svetom Grguru

2023-09-25T20:09:37+02:0025. rujna 2023.|Civilno društvo|

Centar za ženske studije poziva na radionicu izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena koja je dio umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ vizualne umjetnice Andreje Kulunčić, nastao u suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom s dugogodišnjim stažem u Klinici za psihijatriju Vrapče Dubravkom Stijačić.

Radionica će se održati u ponedjeljak 2. listopada u 18 sati u prostorijama Centra za ženske studije, Dolac 8 u Zagrebu, a vodit će je umjetnica Andreja Kulunčić.

Projekt tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori. Više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom prošlo je u razdoblju od 1950. do 1956. godine iznimno okrutnu logorsku torturu. Na mjestima logora same su, svojim rukama, s pomoću primitivnih alata, morale izgraditi staze i objekte
koji su danas vidljivi u tragovima. Sa sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora te one nikada nisu rehabilitirane, niti su prostori logora zaštićeni od devastacije i propadanja.

Radionica 850 žena za 850 žena poziva žene da izrade po jednu figuricu od gline, simbolično ih posvećujući jednoj od kažnjenica. Polaznice radionice time sudjeluju u prenošenju kolektivne memorije na traumatičnu prošlost koja se ne bi smjela ponoviti i stvaranju pokretnog spomenika od 850 terakota skulpturica koje će se izlagati kao cjeloviti rad na izložbama projekta koje će uslijediti. Radi se o antispomeniku kao obliku suvremenih memorijalnih praksi nasilnog naslijeđa oko kojega suvremena društva nisu uspostavila konsenzus što dovodi do negiranja povijesti i zapostavljanja žrtvi.

Za radionicu nisu potrebne vještine ni znanje u oblikovanju gline. Radionica je namijenjena srednjoškolcima i odraslima. Zainteresirane osobe za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti na e-mail adresu suradnice Martine Findrik ispred CŽS: martinafindrik@yahoo.com

Projekt je financiran sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Više o projektu saznajte OVDJE ili na Facebook stranici.

Izvor: Centar za ženske studije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.