Poziv EU-u da poduzme odlučne korake protiv svih mjera kojima se ugrožavaju prava žena

2020-02-14T19:30:16+01:0014. veljače 2020.|Institucije|

Uoči sjednice Komisije UN-a o statusu žena koja će se održati u ožujku u New Yorku, zastupnici u Europskom parlamentu jučer su pozvali Vijeće da osigura jedinstveno stajalište EU-a i djeluje u borbi protiv sviju koji nastoje onemogućiti rodnu ravnopravnosti, kao i svih mjera kojima se ugrožavaju prava žena.

U rezoluciji usvojenoj s 463 glasova za, 108 protiv i 50 suzdržanih, zastupnici u EP-u izražavaju žaljenje zbog toga što su mnoga pitanja na koje je ukazano Pekinškom deklaracijom i Platformom za djelovanje prije 25 godina još uvijek aktualna.

Utvrđujući svoje prioritete za predstojeću sjednicu UNCSW-a u ožujku, zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na mjere za jačanje ekonomskog i političkog osnaživanja žena:

– veća uključenost žena na tržište rada
– veću potporu ženskom poduzetništvu
– smanjenje razlika u plaćama (16 posto) i mirovinama (37 posto) među spolovima
– zalaganje za jednaku podjelu odgovornosti u kućanstvu i skrbi
– promicanje obrazovanja djevojčica i njihovo poticanje da se zapošljavaju u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike
– promicanje rodno uravnotežene zastupljenosti na svim razinama donošenja odluka i
– deblokiranje „Direktive o ženama u upravnim odborima” u Vijeću

Kako bi se pojačala zaštita žena, zastupnici u Europskom parlamentu su istaknuli da bi Europska unija trebala hitno dovršiti ratifikaciju Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, dodijeliti odgovarajuća sredstva za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i zaštitu žrtava te zaštititi i promicati prava skupina suočenih s višestrukim i višedimenzionalnim oblicima diskriminacije, npr. žena s invaliditetom, žena koje nisu bjelkinje, migrantica i LGBTIQ osoba.

Jednako tako, navodi se da EU mora djelovati globalno na način da promiče uključivanje posebnog poglavlja posvećenog rodnim pitanjima u svim budućim sporazumima EU-a o trgovini i ulaganjima, osudi američko pravilo globalnog blokiranja kojim se smanjuju financijska sredstva SAD-a za međunarodne organizacije ako one pružaju ili lobiraju za usluge pobačaja, pruži znatnu financijsku potporu spolnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravim te promiče veće sudjelovanje žena u klimatskom djelovanju, očuvanju mira, izgradnji mira i procesima posredovanja.

Izvor: Europski parlament

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.