Povodom obilježavanja 20. godišnjice Zakona o ravnopravnosti spolova održana konferencija na temu izazova u provedbi

2023-11-29T08:36:06+01:0027. studenoga 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Povodom obilježavanja 20-e godišnjice stupanja na snagu prvog Zakona o ravnopravnosti spolova te 20 godina djelovanja institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica Višnja Ljubičić i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su konferenciju “Izazovi u provedbi Zakona o ravnopravnosti spolova”, koja je održana 27. studenoga u Zagrebu.

“Unatoč pozitivnim pomacima koji su postignuti na području legislative tu su još uvijek brojni izazovi u vidu visoke rodne neravnopravnosti i diskriminacije. Pokazalo se da je daleko lakše mijenjati zakone, politike i strategije nego li ih provoditi, ali prije svega promijeniti društvenu svijest”, uvodno je istaknula pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, napomenuvši kako iz godine u godinu PRS bilježi sve više pritužbi. Godišnje ih trenutno zaprimanju oko 600, s tim da ukupno obrade oko 2 000 predmeta. Sukladno povećanju broja pritužbi povećao se i broj upozorenja i preporuka ove institucije, a preko 90 posto ih se i uvaži.

“Mi smo se na temelju ustavnih odrednica opredijelili za ravnopravnost spolova, za jednake mogućnosti muškaraca i žena, odlučno protiv svih oblika diskriminacije i svih oblika nasilja, a upravo je sve navedeno ovim Zakonom dobilo zamah”, kazala je saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nada Murganić posebno pozitivno istaknuvši predan rad pravobraniteljice Ljubičić.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga podsjetila je da su žene najčešće žrtve diskriminacije u našoj zemlji te da je izloženost diskriminaciji tim veća, ako je žena pripadnica i neke od marginaliziranih skupina. “Vlada u ovom mandatu provodi vrlo konkretne mjere u rješavanju ove problematike. Izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji su u proceduri donošenja predlažu se strože kazne za nasilnike, osnažuje se sustav zaštite žrtava ali i propisivanje većih prava žrtava”, kazala je izaslanica predsjednika Vlade RH.

“Većina naših studenata, zaposlenika, nastavnika su žene, no u povijesti Pravnog fakulteta imali smo samo dvije dekanice. To je jasan indikator da u akademskoj zajednici postoji stakleni strop”, istaknuo je dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić uz napomenu da je trenutno, prvi put u povijesti, ipak više žena u vodstvu ovog fakulteta – tri žene i jedan muškarac. “Naš je stalni zadatak raditi na tome da se takve staklene zapreke uklone i da svatko napreduje i ostvaruje svoje životne ciljeve prema svojim sposobnostima, a ne prema tome kojega je spola”, zaključio je dekan Koprić.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Zagreb dr. sc. Boris Jokić podsjetio je na suradnju Instituta i Pravobraniteljice u okviru koje je realiziran projekt “Jednaka prava, jednake plaće, jednake mirovine” te na najnoviji projekt BeSafe koji se odnosi na podizanje svijesti o kibernetičkom nasilja nad ženama i djevojčicama. “Područje znanstvenih rodnih istraživanja izuzetno je važno kako bi se one tvrdokorne diskriminacije u području rada, mirovina, obrazovanja, javnog djelovanja, politike svele na minimum. Danas, u digitalno doba dolazi do novih oblika diskriminacije prema kojima treba znanstveno djelovati također”, kazao je dr. sc. Jokić

“Zahvaljujući projektima koje je pravobraniteljica Lubičić provela u Republici Hrvatskoj i mi u Bosni i Hercegovini smo također pokrenuli iste ili slične projekte. Nažalost, BiH ne izdvaja toliko novca za ravnopravnost spolova kao RH, ali imamo međunarodne organizacije koje nam pomažu i zahvaljujući našoj regionalnoj suradnji razmjenjujemo ideje i realiziramo projekte”, rekla je u svom uvodnom obraćanju Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH ističući regionalni doprinos hrvatske pravobraniteljice.

Uz moderiranje Morane Kasapović u okviru konferencije održana su i dva panela na kojima su stručnjaci i stručnjakinje te predstavnici i predstavnice institucija govorili/e o iskustvima institucionalnih tijela u promicanju ravnopravnosti spolova kao i o rodnoj ravnopravnosti iz aspekta prava i politike. Tim povodom promovirana je i knjiga „Rodna ravnopravnost: pravo i politike“ u izdanju Pravnog fakulteta, a prikazan je i dokumentarni film “Ravnopravnost”.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.