Povijest žena ilustrirana je knjiga koja na djeci primjeren način prikazuje položaj žena u društvu od prapovijesti do danas

2023-04-27T08:18:02+02:0027. travnja 2023.|Civilno društvo, Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

Zašto su upravo žene osmislile prvi lunarni kalendar još u prapovijesno doba i zašto je tada vrhovno božanstvo bila žena? Kako to da je drevna Egipćanka bila slobodna i neovisna u izboru bračnog statusa i partnera, dok je u antičkoj Grčkoj, kolijevci demokracije, žena bila najprije vlasništvo svoga oca, potom supruga, a u slučaju njegove smrti i vlasništvo sina? Zašto su Rimljanke potpisivale bračne ugovore birajući radije podređenost ocu nego mužu i što ih je potaknulo na prvi poznati ženski prosvjed u povijesti?

Ovo su samo neka od pitanja koja potiču na razmišljanje o položaju žena u različitim civilizacijama i povijesnim razdobljima, a koja nam se nameću nakon čitanja bogato ilustrirane knjige za djecu Povijest žena poljske autorice Katarzyne Radziwiłł. Knjiga, čije šarene ilustracije potpisuje Joanna Czaplewska, objavljena je ovog travnja u nakladi kuće Srednja Europa iz Zagreba u hrvatskom prijevodu Marte Agičić.

Kako već i naziv sugerira, Povijest žena donosi zanimljiv i vrlo pitak, pregled položaja žena od 30 tisuća godina pr. Kr., preko drevnog Egipta, antičke Grčke i Rima, srednjeg vijeka, pa nadalje sve od 16. stoljeća do naših dana iskazan na djeci primjeren način. No, zasigurno će i mnogim odraslima pojasniti razloge duboke ukorijenjenosti patrijarhata koji karakterizira i današnja društva ali i ukazati na kontinuiran civilizacijski napredak u pogledu unaprjeđenja ženskih ljudskih prava kao poticaj za daljnje borbe.

Štivo je pisano iz zapadnjačke perspektive i premda je namijenjeno djeci, dobro će doći svima u slaganju jasnije slike zašto danas u 21. stoljeću još uvijek govorimo o neravnopravnom položaju žena u društvu, o borbi za paritet, jednake plaće za jednak rad, ravnopravniju raspodjelu kućanski poslova i skrbi za obitelj…

Posebno je pohvalno što autorica Katarzyne Radziwiłł ne ističe vrijednosne sudove već navodi činjenice, pritom ne ulazeći pretenciozno u dubinu i širinu prikaza položaja žena kroz povijest u svim kulturama i civilizacijskim krugovima, jer ipak – prvenstveno je riječ o poučnoj slikovnici za djecu. Doduše, slikovnici od koje bi i roditelji mogli štošta naučiti.

U drevnoj su Grčkoj počeci demokracije, a ljudi su u to doba počeli raspravljati o filozofskim pitanjima. Potom su u srednjem vijeku počeli studirati na sveučilištima, u XV. stoljeću otkrivali su nove kontinente, a u XVIII. pisali prve ustave… Povijest koju poznajemo, povijest je muškaraca. A što su u to vrijeme radile žene? – pitanje je na poleđini slikovnice za djecu Povijest žena.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.