Povezivanje ženskih inicijativa na otocima: Udruge žena s Pašmana, Paga i Krka osnažuju lokalne zajednice

2023-11-08T18:26:46+01:008. studenoga 2023.|Civilno društvo|

U razdoblju od 2. do 4. studenog, udruga “Žene za otok” posjetila je Dalmaciju s više ciljeva. Prvi razlog njihova posjeta bio je potpisivanje ugovora na sastanku Otočnog vijeća. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je zajedno s predstavnicima 56 udruga civilnog društva koje djeluju na hrvatskim otocima potpisalo ugovore o dodjeli sredstava za provedbu njihovih pojedinačnih programa. Vrijednost odabranih projekata za jednu godinu iznosi nešto više od 319 tisuća eura, a među tim projektima istaknuo se i projekt Udruge “Žene za otok” pod nazivom “Na pola puta.”

Drugi razlog njihova posjeta bio je održavanje radnog sastanka s partnerskim udrugama s otoka Paga i Pašmana kako bi se razgovaralo o gore spomenutom projektu. Projekt “Na pola puta” obuhvatit će različite aktivnosti kao što su mapiranje žena koje se bave baštinom, fotografske i likovne radionice, konferencija te izložba “Čuvarice baštine.” Ovaj projekt predstavlja platformu za povezivanje žena s tri otoka – Krka, Paga i Pašmana, s ciljem očuvanja kulturne i prirodne baštine, otočnog identiteta te načina života. Naziv projekta “Na pola puta” ima simbolično značenje koje ističe geografsku širinu projekta (od polovine hrvatske obale), ali i napredak koji se žene nadaju postići u ostvarivanju jednakosti i utjecaja u lokalnim zajednicama.

Foto: Žene za otok

Nakon radnog sastanka, tim udruge “Žene za otok,” u kojem su bile Iva Tabar, Gorana Nedić i Jovana Čutul, uputio se na otok Pašman kako bi sudjelovao u programu Udruge “Modus vivendi”. Ovaj posjet bio je organiziran u sklopu projekta “OtokBiz” istoimene udruge, a članice “Žene za otok” došle su kao primjer dobre prakse kako bi podijelile svoja iskustva s kolegicama. Cilj projekta “OtokBiz” je pružiti podršku, edukaciju i povezivanje poduzetnih žena na otoku te uspostaviti suradnju i razmjenu iskustava s udrugama koje dijele slične vrijednosti. Predsjednica udruge “Žene za otok”, Jovana Čutul, i njezina kolegica Ivana Medić, prezentirale su važnost uloge udruga žena u otočnim zajednicama.

Zaključak koji proizlazi iz ovih aktivnosti jest da udruge žena igraju značajnu ulogu kao korektiv društva te pružaju priliku za rast i jačanje lokalnih zajednica. Ovaj posjet predstavlja korak prema ostvarivanju jednakosti i utjecaja žena na otocima te očuvanju kulturne i prirodne baštine ovih regija.

Izvor: Priopćenje / Žene za otok

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.