Potrebni su nam natječaji za start up ideje osoba s invaliditetom

2019-07-04T06:32:32+02:0030. lipnja 2019.|Civilno društvo, Gospodarstvo|

U svrhu poticanja poduzetničkih aktivnosti osoba s invaliditetom nedavno je u Zagrebu održana tribina u organizaciji udruge Centar za razvoj vrijednosti. Osnivačica i voditeljica udruge, Marija Tomić Preiner, zaključke s ove tribine smatra dobrim putokazom ka poboljšanju poduzetničke klime za osobe s invaliditetom.

Nužna je jača međuinstitucionalna suradnja kako bi se napravila bolja podloga za razvoj poduzetničkog potencijala osoba s invaliditetom, na taj način treba sagledavati i rješavanje problema njihove nezaposlenosti. Potrebno je inicirati natječaje za start up ideje osoba s invaliditetom i raditi na umrežavanju poduzetnika s invaliditetom u Hrvatskoj“ – kaže Tomić Preiner.

Dodaje kako je osim toga važno razviti i različite sustave potpora koje se odnose na izmjene u postojećim zakonima, potaknuti veće korištenje usluga poduzetnika s invaliditetom te o njima više govoriti informativnim tonom.

Jesu li poduzetnice s invaliditetom dvostruko diskriminirane?

Žene u svijetu poduzetništva nose se s različitim problemima temeljenim na predrasudama i rodnim stereotipima što se direktno odražava na teže napredovanje u karijeri i manju plaću za isti rad u odnosu na muškarce. Osobe s invaliditetom se također vrlo često susreću s predrasudama i stereotipima. Znači li to da su žene s invaliditetom dvostruko diskriminirane prilikom zapošljavanja, odnosno pokretanja posla?

Iz osobnog iskustva i razgovora s osobama s invaliditetom diskriminaciji su prilikom zapošljavanja izloženi podjednako žene i muškarci. Nažalost ista je situacija i u poduzetničkom svijetu gdje se nekako u svjetlu  marketinga u prvi  plan stavlja priča vezana uz invaliditet, a manje na poduzetničku aktivnost“ – ističe Tomić Preiner.

Među ostalim, ovo ju je potaknulo na osnivanje udruge Centar za razvoj vrijednosti kojoj je jedan od ciljeva i povećanje zapošljivosti osoba s invaliditetom. Kroz projekt „Drugačija i inkluzivna strana poduzetništva“ nastoje se razviti poduzetničke kompetencije kod osoba s invaliditetom i tako stvoriti temelj njihova samozapošljavanja.

O meni

Moje ime je Maria Tomić Preiner imam 35 godina i kada razmišljam o tome tko sam, razmišljam o više različitih uloga, kako onih privatnih tako i poslovnih. Privatno sam mama i supruga, ljubiteljica putovanja i inovatorica. Činjenica što sam rođena s cerebralnom paralizom i zbog toga u kolicima učinila me i vizionarkom koja želi potaknuti pozitivne promjene.

Moje poslovne uloge su različite. Po struci sam psihologinja i socijalna radionica s višegodišnjim iskustvom rada u području upravljanja ljudskim potencijalima kao i radu u NGO sektoru. Osim toga, trenutno razvijam igračku za djecu za koju se nadam da će uz sve ovo što sada radim utjecati na moj profesionalni put.

U sklopu projekta “Drugačija i inkluzivna strana poduzetništva“ organiziram različite radionice tijekom kojih se neke ideje pretvore u posao. Druga vrsta radionica odnosi se na znanja koja su potrebna za dobivanje financija za poduzetničku ideju.

Također, temeljem osobnog iskustva i profesionalnih znanja dajem savjete za profesionalni razvoj osobama kojima je potrebna podrška i poticaj. Trenutno sam usmjerena na povezivanje potencijalnih investitora i osoba s poduzetničkim idejama.

Svi kojima se ove aktivnosti čine zanimljivim mogu mi se javiti na kontakt: mariatomic2000@yahoo.com mob 091 516 0489. Sigurna sam da će im biti jako korisne za pokretanje nekih novih ideja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.