Postani i TI, djevojka IT – U digitalnoj ekonomiji kod nas sudjeluje samo 13 posto žena

2020-09-11T20:22:25+02:0018. veljače 2020.|Gospodarstvo, Posao|

Kako bi ukazali na nedovoljno sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku 17. veljače održan je okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“ u organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva,

Ovo je drugi po redu takav okrugli stol kojem je cilj kroz inspirativne vlastite primjere poznatih govornica i profesorica iz područja javnog i privatnog IKT sektora  – približiti djevojkama srednjoškolske dobi STEM i IKT područje te ih potaknuti na nastavak školovanja i odabir zanimanja u istom.

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji se zahvalio na odazivu rekavši: „Želim da iskoristite ovo vrijeme koje ste odvojile za doći ovamo na način da postavite pitanja, da čujete što to moje kolegice u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija danas rade, kako rade, i da budete svjesne da možete i vi biti uspješne jednako kao i one.“

Također je istaknuo kako prvenstveno treba informirati i educirati djevojke u dobi kada odlučuju o svojem zanimanju, mogućnostima i onome svemu što digitalno društvo, odnosno informacijsko-komunikacijske tehnologije pružaju. Naglasio je kako danas, ako ne upravljamo informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, onda će one upravljati nama.

Što se tiče zastupljenosti žena u digitalnom svijetu, istaknuo je, kako na razini Europske unije od 52 posto ženske populacije udio žena je  u IKT industriji je 17 posto dok u Hrvatskoj taj postotak iznosi oko 13 posto, što je ipak veća brojka nego prethodnih godina.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva naglasila je kako na IKT područje ne treba gledati kao isključivo  inženjersko ili programersko, jer je to danas izuzetno široko područje, koje se može primijeniti u apsolutno svim zanimanjima. 

Izvor: SDURDD

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.