Poslodavci nezainteresirani za aktivne mjere zapošljavanja žrtava nasilja u obitelji

2019-06-05T21:09:52+02:005. lipnja 2019.|Civilno društvo, Gospodarstvo|

Istraživanje stavova poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji kojeg je provela Ženska soba – Centar za seksualna prava ukazuje na poražavajuće slabu informiranost i zainteresiranost poslodavaca o ovoj temi. Istraživanje je provedeno 2018. u okviru trogodišnjeg programa „Edukacijom i osnaživanjem – korak bliže zaposlenju“.

Izuzetno slab odaziv poslodavaca za sudjelovanje u istraživanju (od 1300 pozvanih sudjelovalo je samo njih 51!) najbolje pokazuje njihovu nezainteresiranost za zapošljavanje, a samim time i za integraciju žrtava nasilja u obitelji na tržište rada.

Rezultati istraživanja pokazuju da su poslodavci izrazito malo informirani o postojanju potpore za zapošljavanje žrtava nasilja u obitelji i najčešće navode kako se nisu niti susretali s takvim kandidatima za posao. Ovo bi moglo ukazivati da se mnoge žrtve nasilja tako ne žele izjasniti zbog zaštite vlastite privatnosti, osjećaja nelagode, kao i moguće stigmatizacije na radnom mjestu.

Poslodavci su najčešće navodili kako su im same potpore manje važne te da im je prilikom zapošljavanja najvažnija stručnost radnika. U tom smislu, navode kako je potrebno žrtve nasilja u obitelji osposobljavati i osigurati im dodatna stručna usavršavanja i edukacije jer će na taj način postati konkurentnije za tržište rada.

Zabrinjavajuća razmišljanja poslodavaca u kojima izražavaju sumnju da bi teška situacija u privatnom životu radnika mogla negativno utjecati na obavljanje njihova posla ukazuju na veliko nerazumijevanje i nesenzibiliziranost za žrtve nasilja u obitelji.

Imajući u vidu sve navedeno, te da je zapošljavanje žrtava nasilja u obitelji jedan od ciljeva Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine, potrebno je intenzivnije raditi na osvještavanju javnosti o ovoj temi i posebno jačati suradnju između skloništa i savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Nadasve, potrebno je intenzivnije raditi na informiranju žrtava nasilja u obitelji o potrebama lokalnog tržišta rada, pružiti im stručnu potporu prilikom podnošenja prijava za posao i osigurati im pomoć u dodatnom usavršavanju i profesionalnom osposobljavanju – stoji u zaključku istraživanja Korak bliže zaposlenju – stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.