Popis olimpijskih kandidatkinja za Tokyo – broj muških i ženskih evidentnih kandidata gotovo izjednačen

2021-03-15T20:09:52+01:004. veljače 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Hrvatski olimpijski odbor potvrdio je prvu listu kandidata i kandidatkinja za OI u Tokiju. Olimpijskih kandidatkinja i kandidata ekipnih i individualnih, evidentnih, predolimpijskih i potencijalnih sveukupno ima 109. Od toga je muških 90, a ženskih 19 pa sveukupni udio sportašica iznosi oko 17 posto.

Razlog zbog kojeg su žene u ukupnom zbroju slabije zastupljene je taj što među kandidatima nemamo niti jednog ekipnog ženskog sporta, a imamo tri muške ekipe; vaterpola (15), rukometa (18) i košarke (14). Međutim, ako uzmemo u obzir samo individualne kandidate i kandidatkinje (62) onda je muško-ženski omjer puno bolji. Među njima su 43 sportaša (69,4 posto) i 19 sportašica (30,6 posto).

Ovaj omjer postaje još bolji ako promatramo evidentne kandidate. Među ukupno devetnaest (19) evidentnih sportaša i sportašica devet (9) je žena što je gotovo 50 posto.

Uz napomenu da još postoji mogućnost nekih naknadnih rezultata jer su natjecanja bila pomaknuta zbog pandemije i da se svi u sportskom svijetu prilagođavaju nastaloj situaciji, donosimo trenutno stanje:

POPIS SPORTAŠICA OLIMPIJSKIH KANDIDATKINJA ZA TOKYO

Evidentne kandidatkinje

Atletika
Sandra Perković (disk) – evidentna TOP
Sara Kolak (koplje) – evidentna TOP
Bojana Bjeljac (maraton)
Matea Parlov Koštro (maraton)
 
Gimnastika
Ana Đerek (višeboj)
 
Jedrenje
Elena Vorobeva (Laser-Radial)
 
Streljaštvo
Snježana Pejčić (50 m puška trostav)
 
Taekwondo
Matea Jelić (do 67 kg)
Kristina Tomić (do 49 kg)

Predolimpijske kandidatkinje

Atletika
Nikolina Šustić Stanović (maraton)
Marija Tolj (disk)
Ivana Renić (hodanje 20 km)

Judo
Barbara Matić (do 70 kg)
Ivana Šutalo (+ 78 kg)
Ivana Maranić (+ 78 kg)
Karla Prodan (- 78 kg)
 
Jedrenje
Enia Ninčević
Mihaela Zjena De Micheli-Vitturi

Potencijalna kandidatkinja

Atletika
Ana Šimić (skok u vis)

Podsjećamo i da je ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2021. potpisalo četrdeset vrhunskih sportaša i sportašica, među kojima je sedam žena:

Ana Šimić (atletika), Barbara Matić i Lenard Ana (judo), Snježana Pejčić (streljaštvo), Radoš Iva, Jelić Matea i Tomić Kristina (taekwondo).

Riječ je o vrhunskim sportašicama koje su potpisale ugovore s Ministarstvom obrane na prijedlog i prema kriteriju Hrvatskog olimpijskog odbora, u skladu s kategorizacijom sportaša i kriteriju sportova koji se razvijaju u MORH-u prema sistematizaciji Međunarodnog vijeća za vojni sport (CISM).

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.