Pokreće se postupak izrade Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2021. do 2027.

2021-01-14T15:45:36+01:0014. siječnja 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Ured za ravnopravnost spolova obavještava javnost da temeljem  Odluke Vlade Republike Hrvatske pokreće postupak izrade srednjoročnog akta strateškog planiranja:

Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2021. do 2027. godine i pripadajući Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana, za razdoblje od 2021. do 2024. godine

Osnovni cilj budućeg Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2021. do 2027. godine je stvaranje uvjeta za ravnopravnije društvo putem uspostave   jednakih mogućnosti za sve građane i građanke. Razdoblje koje obuhvaća podudara se s Europskim semestrom, a dva akcijska plana bit će usklađena s nacionalnim izbornim ciklusima.

U Nacionalnom planu koristit će se dvojaki pristup ravnopravnosti spolova, na način da se:

a) definiraju ciljane mjere kojima se uklanja postojeće nejednakosti između žena i muškaraca i
b) integrira perspektivu ravnopravnosti spolova u javne politike, projekte i programe.

Rukovodeći se navedenim pristupom Nacionalni plan će se temeljiti na analizi stanja u kritičnim područjima, dosadašnjim postignućima, te na još uvijek postojećim preprekama i prilikama za njihovo rješavanje.

Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske koji je temeljem članka 18. Zakona o ravnopravnosti spolova zadužen za izradu i nadziranje provedbe ovog strateškog dokumenta u području ravnopravnosti spolova kontinuirano će pratiti uspješnost njegove provedbe.

Izrada Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova kao i pratećeg prvog Akcijskog plana za njegovu provedbu formalno je započela donošenjem Odluke o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta navedenih dokumenata koja obuhvaća članove i članice iz redova predstavnika tijela državne uprave, predstavnika organizacija civilnog društva, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova i akademske zajednice.

Odluka Vlade Republike Hrvatske vezane uz proces izrade Nacionalnog plana i Akcijskog plana te Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova nalaze se na donjim poveznicama.

Odluka Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju akata strateškog planiranja povezanih s uvjetima koji omogućavaju provedbu fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine, rokova donošenja i tijela zaduženih za njihovu izradu

Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Izvor: Ured za ravnopravnost spolova RH

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.