Pokazatelji aplikacije Safecity – veći dio prijava uličnog nasilja i uznemiravanja odnosi se na javni prijevoz

2023-01-18T18:08:31+01:0022. kolovoza 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Prije nekoliko mjeseci predstavljena je aplikacija Safecity na hrvatskom jeziku. Ova aplikacija u svijetu je prisutna već deset godina i omogućuje upozoravanje na prostore uličnog nasilja i uznemiravanja. Zanimalo nas je koliki interes je za sada privukla u Hrvatskoj.

Aplikaciju Safecity na hrvatski jezik volonterski su prevele i lokalizirale četiri članice inicijative Razotkrijmo skriveno nasilje. To su Dunja Bonacci Skenderović, politologinja i konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, Ivana Šalinović, profesorica engleskog i francuskog jezika i književnosti, socijalna radnica Nina Sabolić i Erna Tomiša, psihologinja i specijalistica u agenciji za ljudske resurse.

„Aplikacija djeluje na način da se na karti grada označava mjesto na kojem je osoba doživjela uznemiravanje i/ili nasilje te odgovara na pitanja o samom događaju kako bi se prikupile informacije o iskustvu osobe, vrsti napada, počiniteljima, vremenu događaja, reakciji okoline i koracima koje je osoba nakon toga poduzela, a sve s ciljem da se mapira i ukaže na učestalost uličnog uznemiravanja i nasilja te da se na temelju prikupljenih podataka poduzmu mjere kako bi se to smanjilo i kako bi se gradovi učinili sigurnijima“, kažu iz inicijative.

Za sada je u aplikaciji prijavljeno 30-ak incidenata. Većina je u Zagrebu, a ostatak u Rijeci, Splitu i Bjelovaru. Smatraju da je još uvijek premalo prijava kako bi se mogli donositi zaključci o glavnim žarištima, stoga se nadaju prikupiti što više podataka. Ono što se primjećuje jest da se puno prijava odnosi na javni prijevoz i stanice javnog prijevoza.

Ideja za budućnost je suradnja s drugim dionicima civilnog društva i javnim institucijama kako bi se savjeti i praktične implikacije proveli u djelo: „Ovisno o tome što se kristalizira kao problem na određenoj lokaciji, neke od mogućnosti su povećati patroliranje policije, poboljšati rasvjetu, postaviti nadzorne kamere i slično.“

Što se tiče reakcije na ulično nasilje, ukazuju na 5D metodu o kojoj smo već pisale.

Trenutno se bave organizacijom Global Dana Intervention Challenge! koji se odnosi na globalno prikupljanje podataka o uličnom uznemiravanju. Provodi ga Red Dot Fundation skupa sa zemljama koje su lokalizirale aplikaciju Safecity u svojim gradovima.

„Ovaj izazov je namijenjen prvenstveno mladim ljudima od 18 do 25 godina starosti i želja je povezati mlade iz različitih dijelova svijeta kako bi razgovarali o tome kako se rodno uvjetovano nasilje događa u njihovim zajednicama, potaknuti rasprave o strukturnim pitanjima i intersekcionalnosti te potaknuti mlade da na osnovu prikupljenih podataka osmisle kreativna i lokalna rješenja“, objašnjavaju o izazovu.

Ciljevi su podizanje svijesti o ozbiljnosti spolnog uznemiravanja, prikupljanje informacija i izvješća o slučajevima rodno uvjetnog nasilja te stvaranje otvorenog i sigurnog prostora za ljude. Svi mogu podijeliti svoja razmišljanja i predložiti rješenja kako stvoriti buduće promjene u vezi ovog problema. Svi zainteresirane koji žele sudjelovati u njemu mogu se javiti na safecitycroatia@gmail.com

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.