PODRŠKA MAJCI Poruka mlade umjetnice #poštujsisu postala je zaštitni znak osme humanitarne akcije udruge Nismo same

2021-01-12T17:48:59+01:0012. siječnja 2021.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Kada je njezinoj mami Marini u proljeće 2019. dijagnosticiran rak dojke, Diana Zubak, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, svoje je emocije izrazila: crtežom. Snažna poruka mlade umjetnice #poštujsisu postala je zaštitni znak naše osme po redu humanitarne akcije – ističe na svojoj Facebook stranici udruga Nismo same.

Kupnjom majica s ovim tiskom kao i drugih proizvoda s ohrabrujućim porukama podupire se njihov jedinstveni projekt taksi prijevoza žena oboljelih od karcinoma na kemoterapiju. Ova osma po redu humanitarna akcija započela je u prosincu, a trajat će do 26. veljače 2021.

Udruga Nismo same već godinama provodi svoj projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ u suradnji s taksistima Radio Taxi Zagreba. U RH se rak godišnje dijagnosticira kod oko 25 000 pacijentica/a, a polovicu čine žene. Od toga je 60% između 40 i 65 godina. Uz pomoć donacija, udruga Nismo same do sada je bila podrška za 324 žene oboljele od raka i osigurala više od 11 000 vožnji na terapije u zagrebačke bolnice ženama iz cijele Hrvatske.

Foto: Marina i Diana Zubak, Nismo same/Facebook

Predsjednica udruge Ivana Kalogjera na ideju taksi prijevoza došla je potaknuta pričom prijateljice iz Nizozemske. Tamo se žene koje nemaju prijevoz na kemoterapiju mogu voziti taksijem, a trošak pokriva njihova polica zdravstvenog osiguranja. Prijateljica joj je rekla za natječaj koji je provodila SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost pa se kao građanka sa svojom idejom odlučila prijaviti. Nakon što je njezin projekt nagrađen napravila je web stranicu na kojoj je do danas objavljeno više od 150 priča žena koje se bore s rakom. Te priče kasnije su pretočene u knjigu „Nismo same“.

Ivana Kalogjera je poslije odlučila osnovati udrugu i prijavljivati se na natječaje koji bi dodatno poduprli njezin projekt taksi prijevoza. To je 2017. godine urodilo plodom i s dobivenim financijama je pokrenut pilot projekt socijalne usluge prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“. Od tada novac prikuplja humanitarnim akcijama. Nažalost, uz sve izazove s kojima se inače suočavaju, ovo razbolje pandemije borkinjama je zadalo dodatne poteškoće te je ove godine akcija posebno potrebna.

Ovu akciju možete podržati kupnjom raznih artikala. Tu su mekane dekice, hoodice, majice i ogrlice koje je dizajnirao Juraj Zigman, knjiga priča „Nismo same“, termosice, bandane, metalni lončići, majica „You Are Not Alone“ i platnena torba dizajnera Slavena Kosanovića Lunare, album skupine The Bonebomb, majica „#poštujsisu“ Diane Zubak, majice i narukvice Zorana Aragovića, ogrlice Sanje Kljajić, narukvice Mirele Hison Bartolić, spavaćice udruge URIHO Zagreb, mirisi za auto, svijeće, lampa…

Svi artikli se mogu naručiti preko e-maila info@nismosame.com ili Facebook stranice. Ako želite uplatiti donaciju, to je moguće na humanitarni račun IBAN: HR4124020061500084599.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.