Pletenjem protiv izolacijskog stresa – OZANA poziva na nastavak humanitarne akcije, vunena klupka stižu dostavom

2020-03-21T08:23:42+01:0020. ožujka 2020.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Kako bi se lakše podnijela samoizolacija uzrokovana pandemijskom situacijom Udruga OZANA poziva sve koji žele pomoći sebi, a ujedno i potrebitima, da se pridruže humanitarnoj akciji “Upletimo se”. Osigurali su video materijale i podršku za početnike te se pobrinuli za dobavljača koji će šarena klupka dostavljati poštom na svaku adresu.

“Trenutno se svi nalazimo u izrazito stresnoj situaciji, a na našoj javnoj tribini stručnjaci su se složili kako su pletenje i kukičanje aktivnosti koje imaju niz pozitivnih učinaka za pojedinca te nam upravo u ovakvim situacija mogu mnogo pomoći. Stoga OZANA i Štrikeraj cafe pozivaju sve zainteresirane da i dalje pletu ili kukičaju kvadrate dimenzija 20X20 cm koje ćemo spajati u deke za potrebite diljem cijele Hrvatske”, stoji u pozivu Udruge.

Ritmički pokreti pletenja imaju meditativan učinak, prekidaju negative misaone obrasce, djeluju smirujuće, opuštaju i na taj način popravljaju raspoloženje. Znanstvenici su potvrdili, a među njima je i neuroznanstvenik s Instituta za istraživanje mozga Goran Sedmak, da pletenje jača kognitivne sposobnosti. Svoju ljubav prema pletenju ne krije ni naš zlatni olimpijac Valent Sinković koji ruši stereotipe da je pletenje “ženski posao”.

Podsjetimo, zimus je organizirana akcija „Upletimo se” kojom su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama pokazali kako oni žele i mogu pomagati drugima. Do sada su sastavili 50 deka od pletenih kvadratića koji su stizali iz svih dijelova zemlje i šire. Simbol ove vrijedne akcije postalo je vuneno božićno drvce visoko skoro četiri metra postavljeno u okviru Adventa u Zagrebu.

„Prisjetimo se svi zajedno našeg drvca ljubavi i zajedništva sastavljenog od kvadrata koje ste tako neumorno izrađivali! Ne zaboravite da smo svi međusobno povezani na mnogo različitih načina osim fizičkog kontakta i susreta. Zato smo odlučili nastaviti s našom akcijom Upletimo se!”, ističu.

O terapijskom učinku i drugim dobrobitima pletenja već smo ranije pisali.

S obzirom da su trgovine s potrebnim materijalima zatvorene za dostupnost vune i pribora pobrinula se Zagrebačka tvornica konca Unitas:

„Naša tvornica radi još uvijek iako su naše trgovine zatvorene. Pobrinuli smo se da svi koji pletenjem, heklanjem, vezom ili šivanjem žele popuniti svoje vrijeme u ovom nesretnom trenutku, mogu dobiti našu robu. Istu šaljemo kupcima putem Hrvatske pošte, kurirskom službom DPD ili osobnom dostavom.“

“Pletenje i kukičanje kao aktivnosti sigurno nam mogu olakšati ovaj neizvjestan period. Vještinu pletenja ili kukičanja možete obnoviti ili svladati prateći neke od poučnih videa izrađenih u sklopu kampanje „Upletimo se“. Pratite nas na Facebooku ili Instagramu Udruge OZANA, možete nam se pridružiti i u FB grupi Štrikeraj cafe”, pozivaju iz Udruge.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.