Platforma Meeting – mjesto slobodnog izražavanja stavova i razmjene mišljenja bez dociranja

2022-05-04T20:18:03+02:004. svibnja 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Na društvenim mrežama su se nedavno pojavili zanimljivi kratki videi. U njim različiti ljudi iznose svoja mišljenja o raznim stereotipnim temama. Iza njih stoji platforma Meeting koju je pokrenuo HRT, a više o svemu saznale smo od Maje Fišter.

Ova platforma mladima od 16 godina želi ponuditi sadržaj koji odgovara njihovim medijskim preferencijama i interesima. Također je dio nove Strategije razvoja programa za djecu i mlade.

Meeting se sastoji od niza video epizoda koje tematiziraju pitanja vezana uz romantične veze, odnosno bavi se mitovima povezanim s temama koje definiraju ljubavne odnose od seksualnosti, nasilja, odabira partnera, homoseksualnosti, do prvog seksa i rodnih stereotipa. Iako se radi o projektu HRT-a na njemu su od početka i intenzivno surađivale i stručnjakinje s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sanja Radić Bursać i Miranda Novak. Naime, iako se radi o zabavnom sadržaju, on je duboko utemeljen u istraživanja o mentalnom zdravlju mladih propitujući teme koje zaokupljaju mlade osobe u našem društvu“, objašnjava Fišter.

Cilj projekta je prikazati različite stvarne ljude i njihove stavove, bez senzacionalizma i dociranja. Meeting su zamislili kao mjesto slobodnog izražavanja stavova, ali i preispitivanja uvjerenja te predrasuda, međusobnog slušanja, komunikacije i razumijevanja.

Autori i urednici projekta su Maja Fišter i Tomislav Mršić, producentica Sanja Knez, a voditeljica strateškog projekta Rahela Štefanović. Emisije snimaju Alan Stanković, Viktor Nenadić, Dario Hacek i Branko Pašić, montažer je Hrvoje Mršić, asistentica režije Jasna Petraković, a dizajner Branimir Lazanja. Novinarsku ekipu čine Noa Maričić, Jozo Schmuch i Barbara Majstorović Ivezić.

„Dosad smo se bavili temama vezanim uz rodne stereotipe i seksualnosti općenito, pa smo tematizirali outanje homoseksualnih osoba, nevinost, prvi seks, imperativ majčinstva. U sljedećem razdoblju na Tik Toku, Instagramu i Facebooku kreću videi koji se bave pitanjima povjerenja, prekida, prevara, ljubomore i svih onih stvari koje netko može doživjeti u nekom odnosu. Istovremeno se pripremamo za snimanje sljedeće sezone s jednako provokativnim temama koje će zasad ostati u tajnosti“, govori o temama emisija.

Dodaje da je zahtjevan posao pronaći sudionice i sudionike jer trebaju pokriti različita područja, geografski i dobno. Protagonistice i protagonisti dolaze iz cijele Hrvatske i predstavljaju presjek društva, s malom većim udjelom mladih.

U jednoj emisiji obuhvatili su česte stereotipe koji se tiču žena. Pogledajte što su rekle:

Oko ovakvih sadržaja često se postavlja pitanje legitimnosti svakog izrečenog mišljenja i njegovog utjecaja na različite društvene skupne. „Epizode Meetinga predstavljaju široku lepezu protagonista različitih dobi i karakteristika te vrlo šarolikih životnih iskustava i pozadina. Protagonisti imaju pravo na svoj stav i mišljenje i mi kao autori predstavljamo ih dokumentaristički, prepuštajući samom gledatelju zaključivanje i promišljanje vlastite pozicije“, odgovara Fišter.

Miranda Novak i Sanja Radić Bursać s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u svom su osvrtu napisale: „…Materijal je jednostavan, iskren, svjež, povremeno humorističan dok o teškim životnim iskustvima progovara s lakoćom. Za domaći kontekst može biti vrlo edukativan materijal koji utječe na formiranje stavova mladih, ali i nekih odraslih koji ih okružuju i/ili o njima brinu. Sa stručne pozicije, primjenjiv je i iskoristiv u brojnim oblicima rada s djecom i mladima, od konteksta škole do konteksta savjetovališta u zajednici. Zbog tema koje donosi, dokumentarističkog pristupa i atmosfere ima potencijal i za korištenje kao dopuna raznim školskim projektima te preventivnim aktivnostima i programima. Primjerice, vrlo je primjenjiv za rad s mladima na satovima razrednika, na nastavnim predmetima u okviru kojih se ostvaruju sadržaji kurikuluma međupredmetnih tema (kao što je Osobni i socijalni razvoj, Građanski odgoj i obrazovanje, Zdravlje) ili pak u nekim oblicima (individualnog i/ili grupnog) rada stručnog suradnika. Sukladno tome, serijalu Meeting dajemo punu stručnu podršku te ga preporučamo za korištenje u radu s djecom i mladima….“

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.