PARENTS@WORK Roditelje se smatra manje fleksibilnim, produktivnim i profesionalnim radnicima

2019-12-20T20:58:32+01:0020. prosinca 2019.|Civilno društvo|

Roditelji se na radnim mjestima nalaze u nepovoljnijem položaju zbog svojih roditeljskih ili skrbničkih obveza. To se pokazalo kroz istraživanja, kao i kroz iskustvo koje su stekle razne organizacije koje se bave savjetovanjem, uključujući i državna tijela koja obavljaju poslove vezane uz ravnopravnost spolova.

Diskriminacija se obično javlja zbog predrasuda: roditelje se, zbog njihovih roditeljskih obveza, smatra manje fleksibilnim, produktivnim i profesionalnim radnicima koji uzrokuju organizacijske poteškoće poslodavcima.

Pravobranitelji/ce za jednaka prava pokazuju da se roditelji, a posebno žene, suočavaju s diskriminacijom na radnim mjestima zbog toga što su roditelji (npr. Adams et al. 2016). Nekoliko studija bavilo se istraživanjem utjecaja roda i roditeljstva na odluke poslodavca o zapošljavanju (npr. Fuegen et al. 2004.) te su pokazale da su roditelji percipirani kao manje aktivni i manje predani svom poslu od ne-roditelja. Prema ovim studijama roditeljski status je bio povezan s rodom pa tako očevi nisu prosuđivani na isti način kao majke.

Nedavna eksperimentalna studija provedena u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji istraživala je učinak obiteljskog statusa kandidata u praksi zapošljavanja. Rezultati pokazuju da su žene u braku, ali bez djece i žene s mlađom djecom u nepovoljnijem položaju u odnosu na žene koje žive same ili žene sa starijom djecom.

Navedeni su se učinci pokazali samo kod žena koje se prijavljuju na posao sa skraćenim radnim vremenom, dok obiteljski status nije utjecao na odluke o zapošljavanju žena koje se prijavljuju na posao s punim radnim vremenom. U slučaju muških kandidata, informacije o obiteljskoj situaciji osobe nisu imale učinka.

Izravna ili neizravna diskriminacija kreće se od pogoršanja radnih uvjeta preko davanje poslova koji su ispod razine znanja i vještina pa sve do gubitka posla. To je pokazalo i istraživanje Odjela za pravno savjetovanje Austrijske radničke komore. U razdoblju od tri mjeseca, savjetovanje je obavljeno u gotovo 80 slučajeva roditeljske diskriminacije. To znači da je minimalno postojao jedan slučaj po radnom danu.

S ciljem mijenjanja stavova i percepcije poslodavaca, samih radnika te društva u cjelini pokrenut je projekt Parents@Work: Mijenjajmo stav! kojeg u Hrvatskoj i Austriji provode L&R – Institut za društvena istraživanja, CESI – Centar za obrazovanje, savjetovanje i istraživanje, Pravobraniteljstvo za jednako postupanje iz Austrije i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Projekt je započeo u lipnju 2019. godine, a provodit će se do lipnja 2021. godine.

U cilju provedbe projekta Parents@Work CESI traži osobe koje su imale negativna iskustva na radnom mjestu zbog toga što su ili će postati roditelji, a koje su voljne izdvojiti svoje vrijeme u svrhu provođenja intervjua te na taj način pridonijeti daljnjem podizanju svijesti o ovoj važnoj temi. Više informacija potražite OVDJE.

Izvor: CESI – Newsletter Parents at Work

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.