Papa Franjo u Vijeće za ekonomiju prvi put imenovao žene – među njima je i Hrvatica Marija Kolak

2020-08-09T12:24:47+02:009. kolovoza 2020.|Gospodarstvo, Institucije|

Antonija Dujmović / HKM

Najnoviji potez pape Franje kojim je prvi put u Vijeće za ekonomiju imenovao žene, i to čak šest vrsnih financijskih stručnjakinja, Süddeutsche Zeitung tumači kao važan znak. Ne čudi da su posebnu pažnju ovoj temi posvetili upravo njemački mediji s obzirom da reizabrani predsjednik Vijeća za ekonomiju kao i dvije novoimenovane članice iz redova laika dolaze iz Njemačke. Nama je pak zanimljiva činjenica da je jedna od njih Hrvatica s berlinskom adresom, Marija Kolak.

Kolak je rođena u Đakovu, no odrasla je u Berlinu gdje je završila Ekonomski fakultet – smjer bankarstvo, a potom je pohađala i jednu od najprestižnijih poslovnih škola u svijetu Harvard Business School Executive Education u Bostonu. Ima bogato profesionalno iskustvo u bankarskom području, trenutno je predsjednica i članica uprave Nacionalne udruge Deutsche Volksbanken und Raiffeisenbanken (BVR).

Vijeće za ekonomiju na čelu s njemačkim kardinalom Reinhardom Marxom osnovano je 2014. godine, godinu nakon što je poglavar Katoličke Crkve postao papa Franjo. Zadatak Vijeća je bio da uvede reda u vatikanske financije. Vijeće broji ukupno 15 članova, sedam ih se bira iz redova laika, dok su ostali članovi biskupi i kardinali. Papino ponovno imenovanje minhenskog kardinala Marxa za čelnika Vijeća bilo je očekivano, no veliko iznenađenje izazvala je činjenica da je od sedam članova laika čak šest žena. Ovaj potez pape Franje tumači se kao znak otvaranja Vatikana ženama.

“Kardinal Marx me nazvao prije nekoliko tjedana i upitao jesam li spremna sudjelovati u radu Vijeća za ekonomiju. Odgovorila sam kako bi to za mene bila velika čast i da bih bila zahvalna za tu mogućnost. Rekao je da putuje u Rim te da će Papi predložiti imenovanje. Sveti Otac je odlučio i imenovao me, što je izuzetna čast. Radosna sam što mogu svoje ekonomsko i bankarsko znanje unijeti u rad Vijeća”, kazala je Marija Kolak za Hrvatsku katoličku mrežu.

“Ja sam na bankarskom području potkovana iskustvom i znanjem koje sam stekla, no to znanje treba i dalje razvijati. Veliki su izazovi u budućnosti i valja na tome zajednički raditi. Lijepo je da su članovi Vijeća za ekonomiju iz raznih zemalja. Važno je da sve perspektive zajedno unesemo u rad Vijeća i vidimo što možemo napraviti u budućnosti”, pojasnila je.

Uz Mariju Kolak u Vijeću su i Charlotte Kreuter-Kirchhof, profesorica prava iz Düsseldorfa, Eva Castillo Sanz, Leslie Jane Ferrar (bivša rizničarka princa Charlesa), María Concepción Osákar Garaicoechea i Ruth Maria Kelly, koja je u britanskoj laburističkoj vladi 2004.-2008. obnašala dužnost državne ministrice za obrazovanje i promet te za jednakost žena. Jedini muškarac iz redova laika je Alberto Minali.

Poznata su nastojanja pape Franje da se žene više imenuje na crkvene funkcije. Kolak je prva Hrvatica i laikinja koja je kao stručnjakinja uključena u rad nekog od vijeća Svete Stolice. No, ističe kako se ne radi o pitanju spola, već o potrebi da se u djelovanje unese raznolikost, navodi HKM.

“Važno je da u Vijeću imate razne perspektive, razna iskustva i razne dobi. Zamislite da je to Vijeće izrazito mlado ili izrazito staro. Mi u menadžmentu uvijek gledamo da su zastupljene razne nacije, i muški i ženski spol, i mladi i stariji. Ne radi se isključivo o perspektivi spola, nego je potrebno što više obogatiti Vijeće raznim iskustvima i perspektivama”, istaknula je Kolak.

“Papa je tu dao poseban signal odnosno povjerenje. Htio je da se uravnoteže različite perspektive na tome području. Ne valja isključivo sve svoditi na pitanje spola. Važno je da u Vijeću imate razne perspektive i tada nastaje obogaćenje. Moramo imati u vidu što žele mlade generacije, a ne smijemo zaboraviti i naše starije vjernike”, rekla je Kolak za Hrvatsku katoličku mrežu.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.