Otvorene 4. Zimske olimpijske igre mladih, hrvatsku zastavu nosili Ema Sobol i Ziggy Vrdoljak

2024-01-19T19:55:16+01:0019. siječnja 2024.|Sport|

Spektakularnom otvornom svečanošću u južnokorejskom Gangwonu započele su 4. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM), na kojima će do 1. veljače nastupiti 1802 sportaša i sportašice (od 15 do 18 godina) iz 78 nacionalnih olimpijskih odbora.

Hrvatski stjegonoše na svečanosti otvaranja Igara bili su biatlonka Ema Sobol i alpski skijaš Ziggy Vrdoljak, a pratili su ih i ostali naši predstavnici: Filip Crnić, Leona Pelko i Matija Naglić (biatlon) te Nives Barićevac, Chiara Gašparac, Boris Štefančić i Matija Štimac (skijaško trčanje).

Svečanost je obilovala nastupima pop-zvijezda i izvođača koji su prezentirali južnokorejsku tradiciju i kulturu, a bazirala se na temi Svemir, podsjećajući i svjetlosnim efektima na slogan ZOIM-a u Gangwonu: “Rastimo zajedno, sjajimo zauvijek”.

Hrvatsku trobojnicu na svečanosti otvaranja 4. ZOIM nosili su Ema Sobol i Ziggy Vrdoljak / Foto: HOO

Obraćajući se sudionicima Igara, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach pozvao ih je da uživaju u danima koji su pred njima.

– Dragi mladi sportaši, ovo je vaš trenutak. Slijedite sportske ikone koje su ispisale olimpijsku povijest upravo ovdje, na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine. Dajte sve od sebe na svom prvom olimpijskom natjecanju. Živite olimpijske vrijednosti, poštujte pravila, upoznajte nove prijatelje, poštujte sebe, ali i svoje konkurente. Uživajte u svom olimpijskom iskustvu, ovo je vaše vrijeme – rastite zajedno i sjajite zauvijek! – kazao je Bach.

Čelnik MOO-a odao je priznanje gostoprimstvu Republike Koreje te zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji događaja, a posebno volonterima.

Potom je predsjednik Republike Koreje Yoon Suk-yeol proglasio otvorenim Zimske olimpijske igre mladih 2024., a koje se u mnogočemu nadovezuju na nasljeđe ZOI-ja u Pjongčangu 2018. Čak sedam od devet natjecateljskih destinacija na ovim Igrama korištene su i prije šest godina.

Od hrvatskih predstavnika prvi će na borilišta biatlonci – u subotnjim utrkama na 10 km za žene i 12,5 km za muškarce.

Izvor: Priopćenje HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.