Otvoren 18. natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“

2023-11-06T20:14:51+01:006. studenoga 2023.|Posao, Znanost|

Piše: Antonija Dujmović

Nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica “Za žene u znanosti” doživio je svoju punoljetnost. L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su 18. natječaj, a prijave za ovu prestižnu stipendiju traju od 6. studenoga do 4. prosinca 2023. Tim povodom u Francuskom institutu u Zagrebu otvorena je izložba „18 godina Žena u znanosti u Hrvatskoj“ posvećena svim dosadašnjim stipendisticama.

Prva među njima bila je i današnja profesorica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dr. sc. Zrinka Ljubešić. Prisjetila se trenutaka kada se prije 18 godina odlučila javiti na natječaj: “Nisam niti znala za natječaj, a onda je u prostoriju ušao kolega i rekao – ja ne mogu, evo prijavi se ti”, kazala je pomalo šaljivo. “No, ono što me zaista ponukalo jest činjenica da je period dok se radi doktorat jako zahtjevan, traži puno ulaganja, a slabo je plaćen. Uz to, krajnji je ishod oko zaposlenja neizvjestan. Ova stipendija mi je probudila želju i otvorila mogućnost da ostanem u znanosti”, kazala je profesorica Ljubešić.

Prof. dr. sc. Zrinka Ljubešić, članica izbornog povjerenstva za dodjelu stipendije / Foto: Za žene u znanosti

Natječaj je u međuvremenu postao dobro poznat u znanstvenim krugovima i danas malo tko da nije čuo za njega. Do sada je stipendiju u Hrvatskoj primilo 66 znanstvenica, a jedna od dobitnica iz posljednjeg ciklusa je i dr. sc. Ines Haberle. “U fokusu moga istraživačkoga rada je održivi razvoj i željela sam kroz prijavu učiniti vidljivim ono čime se bavim pa makar i ne dobila na natječaju. Stipendiju sam ipak dobila i u međuvremenu doktorirala. Uspjela sam dobiti postdoktorsku poziciju u SAD-u na dvije godine, vjerujem da me je upravo ova prestižna stipendija u mojem životopisu izdvojila od ostalih kandidata. Novac koji sam dobila od stipendije sada će mi itekako dobro doći”, kazala je mlada znanstvenica izrazivši želju da se nakon SAD-a vrati na Institut Ruđer Bošković gdje je za dobivanje stalne pozicije preduvjet upravo usavršavanje u inozemstvu.

“Sve mlade znanstvenice koje su u završnoj fazi doktorata u prirodnim znanostima pozivam da se prijave, čak i ako ne dobiju, to je već jedan korak da prikažu čime se bave”, poručila je dr. sc. Ines Haberle naglašavajući važnost vidljivosti istraživačkog rada. Foto: Za žene u znanosti

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti” napomenuo je kako se danas tradicionalni pogled na ženska zanimanja postupno mijenja i da je sve više žena u području prirodnih znanosti te da ih je potrebno više medijski isticati kao pozitivne uzore.

“Danas mediji kreiraju našu stvarnost. Njeguje se kultura estrade, spektakla, dolazi do relativizacije sustava vrijednosti, vlada površnost, manjak stručnosti i odgovornosti”, konstatirao je akademik Kusić dodajući kako se upravo u takvom jednom ozračju svojim radom ističu mlade žene koje se prijavljuju na natječaj. “U prirodnim znanostima nema glamura, one strpljivo i samozatajno rade. U kompetitivnom i globaliziranom svijetu znanost i obrazovanje je ono što će odrediti našu poziciju, a ove mlade žene upravo tome teže. Volio bih da imamo priliku više čitati i slušati o njima u medijima”, istaknuo je akademik.

Članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L’Oréal Adria Balkan Irena Šarić Dombaj podsjetila je kako se program „For Women in Science“ provodi u više od 110 zemalja te da je do sada ovu stipendiju, počevši od 1998., dobilo preko 3 900 znanstvenica u svijetu. “Među njima je čak i 7 nobelovki koje svojim radom značajno doprinose razvoju znanosti i čovječanstva. Ovo je najveći filantropski program unutar L’Oréala”, zaključila je.

“Na globalnom planu ovo je jedna od uspješnijih priča UNESCO-a, naime, nema baš puno ovakvih javno-privatnih partnerstva. UNESCO je vidljiv i prisutan u mnogim područjima od obrazovanja, prirodnih i društvenih znanosti, kulture, medija i komunikacija, a ovo je jedan od jačih projekata koji se dokazao već samim trajanjem od 20-ak godina”, kazala je voditeljica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija Rut Carek, dodajući da svake godine bilježe sve više prijava.

U sklopu novog ciklusa pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 € nagradit će se četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja prirodnih znanosti. Svi detalji natječaja dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva kulture i medija.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.