Osnovnoškolke pokrenule stranicu Novinarski par – pišu o obrazovanju i problemima u društvu

2022-03-17T17:23:13+01:0017. ožujka 2022.|Civilno društvo|

Piše: Bojana Guberac

Žele pisati o problemima u društvu zato što smatraju da njihovi vršnjaci nisu dovoljno educirani. Rosa Krog Broz i Nika Stiplošek učenice su 6.b razreda Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi koje su pokrenule svoju internetsku stranicu Novinarski par.

Prvi tekst objavile su u siječnju prošle godine i pogodile kako treba započeti u novinarstvu – napravile su anketu u kojoj su pitale učenike vole li više nastavu u učionicama ili online nastavu.

Željne edukacije za mlade, pobornice su uvođenja seksualnog obrazovanja u škole. “Naravno da će biti jako teško izboriti se za takvo obrazovanje u školama, ali jednom će, nadajmo se, uspjeti! Najveći je problem to što je mnogo ljudi krivo shvatilo što to znači seksualno obrazovanje u školi”, pišu Rosa i Nika na svojoj stranici. A istraživanje iz sada već daleke 2011. pokazuje da u takvom stavu nisu osamljene – više od 80 posto mladih želi seksualnu edukaciju u školama. Statistiku je potvrdilo i istraživanje udruge PaRiter prije četiri godine.

Naklonjenost novinarstvu došla je, kažu nam, jer su se zaljubile u koncept prenošenja onoga što su saznale u tekst. „Uvijek smo bile vrlo znatiželjne te smo voljele pisati i tako smo nekako razvile tu ljubav prema novinarstvu. To je naš način da pomognemo mladima i ostalima da vide svijet iz naše perspektive“, govore nam Rosa i Nika.

Do stranice je došlo nakon što su dugo željele pisati i ponuditi „drugačiji, zanimljiv pogled na svijet“. A za pisanje se pripremaju na stari način – uz bilježnice.

„Kada nam padne neka nova ideja za tekst zapišemo ju u jednu od naših sto bilježnica i kada je vrijeme da napišemo tekst odaberemo temu za koju u tom trenutku imamo najviše motivacije. Ako radimo intervju važno nam je da, naravno, dogovorimo termin unaprijed.“

Za ozbiljan portal Radnička prava napisale su tekst „Iako nas u školi ne uče što je čistačica ili smetlar ne znači da oni nisu važni“.

“Kada smo u školi našim kolegama rekle da želimo postati novinarke većina njih nas je pogledala ispod oka i podsmjehnula se. Kao da je novinarstvo nevažno. Iako nas u školi, kada učimo zanimanja, ne uče što je čistačica ili smetlar, ne znači da oni nisu važni“, pišu u tekstu.

Nakon što su otvorile stranicu slale su nove tekstove u razredne grupe i dobile podršku učitelja.

„Učitelji su bili velika podrška, no bilo je tu i onih kojima je to sve bilo smiješno te su mislili da od toga nema ništa. Ali takve ljude treba samo ignorirati“, govore nam.

Rosa i Nika bi se u budućnosti voljele baviti novinarstvom i unaprijediti stranicu. Rosa bi, uz to, voljela održavati radionice s učenicima na kojima bih pričala o temama o kojima se ne uči u školi – LGBT zajednici, položaju žena u društvu i mladima, a Nika bi voljela postati influencerica.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.