Osmo ‘Čitanje NJE’ u sklopu projekta ‘6 glumica traži autora’ donosi intimne priče devet žena

2022-10-11T21:07:26+02:0011. listopada 2022.|Civilno društvo, Kultura|

Osmo “Čitanje NJE”, u sklopu projekta udruge K-zona “6 glumica traži autora”, predstavit će izvedbeni tekst “Terapija” glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

“Čitanje” je na rasporedu 15.10.2022. u 20h na sceni Kazališta Virovitica uz mogućnost praćenja i putem streaminga, a izvode ga glumica Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak, glumica zagrebačkog kazališta “Žar ptica” i glumica Marijana Prokl, Virovitičanka, koja je nedavno diplomirala na ADU u Zagrebu. Režiju je ovoga puta preuzela Dora Golub, mlada, uspješna kazališna autorica, također Virovitičanka.
 
U “Terapiji (drami s osmjehom)” Mira Perić donosi intimne priče devet žena, po svemu različitih, koje u monološkoj formi progovaraju o svojim sudbinama, strahovima, pitanjima i problemima s kojima se svaka od nas može poistovjetiti. Ili s kojima može suosjećati.
 
Nakon “Čitanja”, moći će se poslušati izlaganje “Šutnja nije zlato”, Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije koje će se temeljiti na dugogodišnjem aktivističkom djelovanju u području ženskih pitanja, kao i na iskustvu rada u udruzi S.O.S. Virovitica.
 
“Čitanje NJE” su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima. “Čitanje NJE” glavni je projekt inicijative “6 glumica traži autora” koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i na pozornice postavile glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički, Marija Kolb i suradnice. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj udruga K-Zona. Do sada je uspješno realizirano sedam “Čitanja NJE” u Zagrebu (3), Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.

Ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja, je slobodan. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr i na FB 6GTA, a snimka izvedbe biti će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta 6glumicatraziautora.

Izvor: Priopćenje / 6 glumica traži autora

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.