Online uhođenje i stalkerware – sedam od deset žena u EU bilo je žrtva uhođenja na internetu

2022-07-29T19:12:16+02:0029. srpnja 2022.|Civilno društvo|

Čak sedam od deset žena u EU bilo je žrtva uhođenja na internetu, a zastrašujući učinak rodno uvjetovanog kibernetičkog nasilja često se prelijeva u offline svijet.

Online uhođenje uključuje kontinuirano fiksiranje na žrtvu, špijuniranje i prikupljanje podataka o osobi na internetu te komuniciranje s njom protiv njene volje. Radi se o kontinuiranom ponašanju koje uzrokuje strah kod žrtava. Nasilnik može biti žrtvi nepoznata osoba, ali često predstavlja nastavak nasilja među intimnim partnerima, koji prati i druge oblike nasilja, a nasilnik time želi uspostaviti prisilnu kontrolu nad žrtvom.

Online uhođenje može biti ustrajno i opasno te neka istraživanja ukazuju na snažnu povezanost s ubojstvima i pokušajima ubojstava. Nasilnici se koriste tehnologijom ne samo da bi žrtvu držali pod nadzorom (skrivene kamere, GPS praćenje), već uključuju uznemiravanje i kontrolu putem stalnog kontaktiranja.

Nasilnici mogu koristiti osobne podatke o žrtvi kako bi joj prijetili ili ju zastrašivali. Također mogu slati neželjenu, ponavljajuću e-poštu ili trenutne (nestajuće) poruke koje mogu biti neprijateljski prijeteće. Nasilnici se ponekad lažno predstavljaju identitetom žrtve, na način da su krađom podataka za prijavu na račun e-pošte ili profil društvene mreže dobili pristup računima žrtve te potom objavljuju sadržaj kojim nanose štetu žrtvama (doxing).

Stalkerware

Stalkerware su programi/aplikacije za uhođenje koje netko može instalirati na tvoj telefon bez tvog znanja. Ovisno o tome koliko ta osoba želi potrošiti, može:

• Vidjeti tvoje slike
• Čitati tvoje SMS poruke
• Čitati tvoj WhatsApp, Facebook Messenger, i druge
aplikacije za dopisivanje
• Doći do snimaka tvojih telefonskih razgovora
• Uključiti tvoju kameru ili mikrofon
• Vidjeti tvoju lokaciju

Ako tvoj partner zna gdje si, zna detalje razgovora o kojima normalno ne bi trebao znati, komentira kako uvijek zna gdje si i što radiš, to bi mogao biti znak da imaš stalkerware na svom mobitelu.

Dodatni indikatori bi mogli biti povećana potrošnja interneta i baterije usprkos “konzervativnom” korištenju uređaja. Ako želiš odstraniti stalkerware sa svog telefona, možeš pokušati vratiti telefon na tvorničke postavke. Time se brišu sve aplikacije i telefon vraća na postavke kao kada je kupljen. Također, dobra je ideja promijeniti sve zaporke jer ih partner vjerojatno već zna.

Želiš li prijaviti ovo zlostavljanje policiji? U tom slučaju, brisanje aplikacije obrisalo bi i dokaz zločina.

Za savjet i pravnu podršku u slučaju svih oblika online nasilja, možete se javiti direktno udruzi B.a.B.e. ili posjetiti platformu NEON.

Izvor: B.a.B.e. newsletter / Projekt Surf and Sound

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.