Olimpijska pobjednica Matea Jelić na meti primitivnih napada na društvenoj mreži

2021-08-02T19:52:46+02:0030. srpnja 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Nakon sedam dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju Hrvatska ima čak šest medalja! One prve osvojene sletjele su jutros u zagrebačku zračnu luku “dr. Franjo Tuđman” – zlato Matee Jelić i bronca Tonija Kanaeta. Sjajnim osvajačima medalja i cijeloj taekwondo reprezentaciji u zračnoj luci priređen je svečani doček, a posebno emotivan doček priredili su im njihovi najbliži kada su stigli doma u Split i Knin.

Jedinstveni dani u životu naše zlatne taekwondoistice nažalost nisu prošli samo u pozitivnim vibracijama i čestitkama. Nakon što je izjavila da bi joj bilo drago da se proslava njena uspjeha poveže s proslavom nacionalnog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, jer je to za nju poseban dan, 23-godišnja Kninjanka počela je primati uvredljive i prijeteće poruke na svojem Instagram profilu. (Inače, Jelić je kao vrhunska sportašica u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske.)

Sasvim je evidentno kako je riječ o govoru mržnje kojemu je u podlozi nacionalna osnova te da bi slične poruke bile jednako upućene i osobi muškog spola. Međutim ono što je karakteristično za online napad na mlade žene (a što ove poruke sadržavaju) jest vrijeđanje na osnovu fizičkog izgleda i potencijalnog majčinstva.

Na svu sreću, zlatna olimpijka Matea Jelić nije samo snažna na tatamiju. O svemu ovome nije željela šutjeti već je na svome Instagram storyju objavila gnusne poruke koje su joj stigle. Nije dozvolila da joj išta pokvari ili umanji njeno zasluženo slavlje.

No, koliko je mladih žena koje ne mogu smoći dovoljno hrabrosti za nositi se s ovakvim napadima? Društvene mreže područje su za sebe i teško ih je regulirati. Ipak kada je riječ o komentarima pod člancima na portalima nacionalno zakonodavstvo ide u smjeru da odgovornost za sadržaj snosi i onaj tko piše komentar, a ne samo vlasnik medija (kako je to bilo prvotno predloženo).

Naime, jučer je Vlada uputila u saborsku proceduru konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima kojim se propisuje da pružatelj elektroničke publikacije odgovara za sadržaj koji je generirao korisnik, ako korisnika nije upozorio na pravila korištenja. Ovo znači da će nakladnici, ako ne žele plaćati kazne za govor mržnje u komentarima pod člancima, morati iznaći načina kako registrirati korisnike i upoznati ih s pravilima korištenja. Naravno, ovo neće u potpunosti riješiti problem, ali će ipak otežati objavu kažnjivih sadržaja zaogrnutih velom anonimnosti.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.