OLIMPIJKE Snježana Pejčić: Komentari ‘žena s puškom’ i ‘žena u muškom sportu’ dižu mi živac

2021-07-09T10:20:05+02:008. srpnja 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Olimpijske igre su pred vratima pa su prije pakiranja kufera za Tokio neki naši sportaši i sportašice koristili zadnja natjecanja za testiranje forme. U Osijeku je od 22. lipnja do 3. srpnja održan Svjetski kup u streljaštvu na kojem je nastupila najuspješnija hrvatska streljačica Snježana Pejčić, višestruka svjetska, europska i državna rekorderka u ovome sportu. Još po završetku natjecanja u Osijeku za naš je portal komentirala kako se osjeća nakon osvojenog srebra u miksu s Petrom Goršom.

“Presretna sam. Nakon 7. mjesta u pojedinačnoj konkurenciji drago mi je da s ovog Svjetskog kupa ne idem praznih ruku”, rekla nam je kratko.

Za koji dan putuje za Tokio, posljednje dane prije odlaska u Japan koristi kako bi do maksimuma poradila na formi.

“Pripreme idu polako ali sigurno, radim sve da bih na kraju bila zadovoljna postignutim. Uvijek može malo bolje, uvijek treba još samo nešto malo poboljšati, ali to je tako u sportu.”

Snježana Pejčić / Foto: privatni album

Snježana je već iskusna olimpijka, no svejedno svake su Olimpijske igre priča i uzbuđenje za sebe. Ove 32. po redu ostat će upamćene i zbog prolongiranja njihova održavanja te brojnih neizvjesnosti koje su pratile ovogodišnju organizaciju zbog pandemije.

“Spremam se za Igre, to će mi biti četvrte, znam što mogu očekivati. Bit će drugačije s obzirom na okolnosti, ali treba se prilagoditi. U svakom slučaju, drago mi je da se održavaju.”

Snježana Pejčić prva je sportašica iz Hrvatske koja je osvojila medalju na ljetnim Olimpijskim igrama. Bilo je to 2008. u Pekingu kada je na Igrama nastupio 101 sportaš/ica iz Hrvatske s ukupno osvojenih 5 medalja. Jedna od njih je bila i Snježanina bronca u disciplini 10 m zračna puška.

Zanimalo nas je kakve uspomene nosi s prethodnih igara?

“Kako s kojih. Iz Pekinga samo lijepe, London mi je nekako ostao nedorečen, a iz Rija nosim traume”, kratko odgovara uz osmijeh aludirajući na ukupno 7. osvojeno mjesto na Igrama iz 2016.

Snježana Pejčić / Foto: privatni abum

Snježana će upravo u ovo predolimpijsko vrijeme proslaviti svoj 39. rođendan. U bogatoj i iznimno uspješnoj karijeri ostvarila je jako puno. Tri europska zlata i srebra, svjetsko srebro i bronca te olimpijska medalja neki su od zvučnijih rezultata. Na pitanje na koja je postignuća najponosnija, ova Riječanka odgovara:

“Na sva. Teško izdvajam najdraže medalje jer sam za svaku prolila kante znoja i suza (a ponekad i krvi). Ponosna sam i na neke neuspjehe jer su me puno naučili.”

Mnogi sportovi imaju etiketu “muških”, a streljaštvo je jedan od njih. Snježana nam svjedoči da se u radu s medijima znala susretati sa stereotipima.

“Pa, recimo da mi komentari ‘’kako žena s puškom’’ i ‘’otkud žena u muškom sportu’’ onako malo… dižu živac. Niti je streljaštvo muški sport niti njime dominiraju muškarci, tako da ću na takve izjave malo okrenuti očima”, vrlo je jasna najbolja hrvatska streljačica.

Snježana Pejčić jedna je od protagonistica videa nastalih u okviru projekta “Glas žena u sportu” kojega zajednički provode Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor s ciljem jačanja medijske vidljivosti hrvatskih sportašica.

U sklopu projekta Sinergija sportske kulture, olimpijskih vrijednosti i dual karijere Snježana Pejčić je, kao ambasadorica projekta, proteklih godina vodila radionice za mlade sportaše i sportašice. Zanimalo nas je koliko je dual karijera važna u životu sportaša/ica u Hrvatskoj?

“Pa čujte, smatram da je jako važna, posebice u sportovima u kojima financije nisu baš tolike da si nakon karijere sportaš/ica može osigurati život. Jako je teško usklađivati sport i obrazovanje, posebice u vrhunskom sportu te se zaista nadam da će u budućnosti biti lakše žonglirati te dvije stvari”, zaključuje naša najuspješnija streljačica.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.