OLIMPIJKE Kristina Tomić: U odličnoj sam formi i baš se veselim nastupu na Olimpijskim igrama

2021-07-12T17:46:56+02:0012. srpnja 2021.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Povodom odlaska prve velike skupine sportašica i sportaša na Olimpijske igre u Tokio, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) danas je u hotelu Westin priredio svečani ispraćaj olimpijaca/ki. Čast da u ime svih hrvatskih natjecatelja i natjecateljica pročita Deklaraciju Fair-play-a hrvatske olimpijske delegacije za 32. Igre pripala je ambasadorici kampanje “Prema Suncu”, taekwondoistici Kristini Tomić. Polako se odbrojavaju sati do leta za Tokio.

“Definitivno uzbuđenje raste iz dana u dan, za ovo smo se spremali i pripremali doista dugo vremena i sada kada je ovako blizu, jedva čekam vidjeti što nam Olimpijske Igre u Japanu donose”, kaže europska prvakinja iz 2018. za naš portal.

U Tokio putuje ukupno 59 hrvatskih natjecatelja/ica (plus dvije pričuve). Među njima je ovaj put samo jedan ekipni sport, vaterpolo. Kada je riječ o pojedinačnim sportovima, muško-ženski omjer prilično je ujednačen – na 32. Igrama nastupit će 20 hrvatskih sportašica.

Uoči odlaska u Zemlju Izlazećeg Sunca Kristina je zadovoljna odrađenim pripremama i formom.

“Posljednje pripreme su jako intenzivne i naporne ali unatoč umoru i teškom radu, ništa mi nije problem, svaki trening odrađujem sa 100 posto želje i volje i motiviranosti tako da mislim da sam u odličnoj formi i baš se veselim nastupu na Olimpijskim igrama.”

Plivač Franko Grgić, taekwondoistica Kristina Tomić i veslač Damir Martin / Foto: HOO

Uz Kristinu će nas ove godine na Olimpijskim igrama u taekwondou predstavljati i Matea Jelić. Objema će ovo biti prve Igre.

“Konkurencija je vjerojatno najteža ikada, ipak se radi o 16 najboljih na svijetu i nitko tamo ne ide slučajno nego vrlo zasluženo pa mislim da mogu očekivati teške borbe ali također mislim da sam i spremna za svaku od njih”, kaže Kristina Tomić.

Kristinino samopouzdanje temeljeno je na rezultatima proteklih nekoliko godina. Prva svjetska medalja stigla je 2017. na SP u Koreji, već sljedeće godine u Rusiji je osvojila titulu europske prvakinje i srebro na Mediteranskim igrama u Španjolskoj., a 2019. uslijedila je još jedna svjetska bronca u Manchesteru i izborene kvalifikacije za Olimpijske igre.

“Do sada sam najponosnija na europsko zlato iz Kazanja 2018. Znam da su i dvije svjetske bronce velik uspjeh ali europsko zlato mi je ipak najdraže jer sam taj dan ipak otišla do kraja”, ističe s ponosom.

Kaže nam da nije imala negativnih iskustava s medijima ipak ima jednu zamjerku:

“Ne smeta me ništa osobito od onoga što se objavi, čak su većinom sve objave u pozitivnom tonu samo je količina objava i medijski prostor po mom mišljenju premalen, osobito u odnosu na prostor koji dobivaju muškarci.”

Kristina Tomić jedna je od protagonistica videa nastalih u okviru projekta “Glas žena u sportu” kojega zajednički provode Hrvatski olimpijski odbor, Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatski paraolimpijski odbor s ciljem jačanja medijske vidljivosti hrvatskih sportašica.

Kristina Tomić u pričuvnom je sastavu Hrvatske vojske. Zanimalo nas je koliko joj to znači?

“Puno mi znači ugovor koji imam s Vojskom. Samim time što sam izabrana kao jedna od 40-ak sportaša/ica za ugovor s Vojskom mi je veliko priznanje i pohvala za ono što radim. Uvijek mi je drago reći i naglasiti da sam dio Vojske jer je to ipak nešto posebno, zato se i odazovem na svako druženje, odnosno okupljanje organizirano od njihove strane.”

Trenutno je u životnom periodu potpune posvećenosti taekwondou, ipak ova studentica talijanistike i pedagogije otkriva nam da razmišlja i o budućnosti nakon karijere aktivne sportašice.

“Za sada mi je sport prioritet ali imam puno ideja što raditi jednom kada prestanem biti profesionalna sportašica. Inače sam jako raznovrsna i svestrana osoba pa bih htjela i probati i doživjeti puno stvari ali time ću se pozabaviti nakon Olimpijskih igra”, kaže sa smiješkom taekwondoistica Kristina Tomić.  

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.