OI TOKYO Agencija za elektroničke medije i HOO pripremaju aktivnosti za ravnopravno praćenje sportaša i sportašica

2020-01-18T17:55:57+01:0018. siječnja 2020.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Imajući u vidu činjenicu da prijenos televizijskih događaja nije rodno ravnopravan, na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, predsjednik Vijeća agencije za elektroničke medije, Josip Popovac, najavio je da će se izmjeni Popisa značajnih događaja pristupiti nakon donošenja novog Zakona o elektroničkim medijima. U međuvremenu Agencija poduzima određene aktivnosti.

“Svjesni smo ovog problema, poglavito kada su u pitanju prijenosi ženskih sportova koji nemaju jednak tretman u odnosu na muške. Ususret Olimpijskim igrama u Tokiju Agencija za elektroničke medije zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom poduzima aktivnosti kako bi omjer medijskog prikaza muških i ženskih sportova bio pedeset-pedeset”, rekao je predsjednik Vijeća AEM.

Popovac je dodao da je s tom namjerom pokrenuta izrada dvadeset video spotova koji će prikazivati naše sportašice koje idu na Olimpijske igre u Japan ovog ljeta.

“Na žalost svjedočili smo da ni kulturna događanja nisu pošteđena neravnopravnog pristupa. Već smo poduzeli neke korake kako bismo ispravili nepravdu, pa je javna televizija 2019. istodobno prenosila nastup i muških i ženskih klapa na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa. Znamo da se samo godinu ranije uživo prenosio nastup muških klapa, a tek je naknadno televizijska publika mogla vidjeti ženske klape”, rekao je Popovac.

Na 33. sjednici saborskog Odbora na kojoj se raspravljalo o Izvješću o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije za 2018. sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Podsjetila je da je još 2015. preporučila izmjenu i usklađivanje Popisa značajnih događaja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o audiovizualnim medijskim uslugama.

Pravobraniteljica je pozdravila najavu izmjene Popisa i naglasila da je izuzetno zadovoljna s uspješnom suradnjom s novim rukovodstvom i članovima/cama Vijeća za elektroničke medije.

Uz predsjednika Vijeća AEM, Josipa Popovca, rad Agencije i Vijeća predstavili su i njegovi članovi, Vanja Gavran i Anita Malenica. Istaknuli su niz značajnih aktivnosti koje je Agencija poduzela u proteklom razdoblju, među ostalim izradu Analize medijskog tretmana rodnog nasilja i donošenje Preporuka za bolje praćenje ženskog sporta popraćeno medijskom kampanjom diljem Hrvatske.

Pravobraniteljica Ljubičić je pohvalila njihove aktivnosti vezane za istraživanja medija o izvještavanju o nasilju prema ženama i zastupljenosti žena u sportskim emisijama televizija te kampanju za veću vidljivost žena u sportu kao i pokretanje portala Žene i mediji.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Sabina Glasovac iznijela je prijedlog da bi bilo dobro slično istraživanje provesti na temu sudjelovanja žena u znanosti te njihove medijske zastupljenosti kako bi se poslala rodno osnažujuća poruka što su predstavnici Agencije podržali kao dobru ideju za razmatranje.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.