Ofarbaj Karlovac – uličnim intervencijama protiv govora mržnje i rodno uvjetovanog nasilja

2021-11-14T21:05:31+01:0014. studenoga 2021.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Karlovačka udruga DrONe novom akcijom „Ofarbaj Karlovac“ skreće pozornost na govor mržnje i rodnu neravnopravnost te nastavlja svoj niz zanimljivih akcija. S njima smo više razgovarale o dosadašnjim projektima i budućim akcijama.

„Radnici/e s mladima okupljene oko udruge kroz svakodnevni su rad s mladima prepoznale njihovu potrebu da u svojim zajednicama učine nešto vidljivo i s konkretnim rezultatima, da snažnije uključe i osvijeste građane o temama koje su im bitne, ali i da imaju prostor za kreativno izražavanje. Na taj je način nastala ideja za projekt “Ofarbaj Karlovac”, koji kroz korištenje javnog prostora, odnosno zidova karlovačkih ulica, omogućuje mladima da prostore straha i govora mržnje kreativnim izričajem pretvaraju u prostore otpora. Isto tako, naše smo aktivnosti htjeli nasloniti na već uspješne slične intervencije u različitim lokalnim zajednicama poput Mladformine akcije uklanjanja govora mržnje u Osijeku ili akcije podizanja svijesti o uličnoj umjetnosti kroz Platformu F12 koju požrtvovno već nekoliko godina vodi naša karlovačka mlada umjetnica Anđela Žapčić (Tally Rayne Adams)“, govore o svojim aktivnostima.

Kroz razmjenu dobrih praksi s mladima iz Osijeka i Pule, participativno akcijsko istraživanje, dijalog s donositeljima odluka, zagovaranje, radionice o rodno uvjetovanom nasilju, kreativni izričaj i uključivanje građana željeli su progovoriti o govoru mržnje u javnom prostoru te rodno uvjetovanom nasilju. U ovom slučaju mladima javni prostor postaje alat kreativnog izražavanja, aktivnog sudjelovanja, ali i prostor zaštite ljudskih prava i pružanja podrške ugroženim skupinama kroz umjetnički izričaj. Rad s mladima je sredstvo pomoću kojeg prostore straha i govora mržnje nastoje pretvoriti u prostore otpora.

Nedavno su imali svoju prvu intervenciju kojom su prebojali zidove s natpisima mržnje. Prvo su kroz radionicu „Farbom protiv mržnje i rodno uvjetovanog nasilja“ organizirali nekoliko susreta s mladima na kojima su osmislili i nacrtali motive, a zatim ih u nedjelju lijepili na zidove tehnikom paste-up oslikavanja zidova. Sada zidove Karlovca krase feministički motivi karanfila, Slave Raškaj, stihovi mlade karlovačke pjesnikinje Marije Skočibušić i drugi.

Udruga DrONe – priprema za intervenciju

„I temu i motive birali su mladi u Karlovcu. U fazi pripreme projekta raspravljali smo o dva problema koje smo prepoznali u svojoj zajednici, prvi je postojanje natpisa govora mržnje na zidovima karlovačkih ulica, a drugi je neosviještenost o rodno uvjetovanom nasilju te smo odlučili upravo ta dva problema detektirati kroz naš projekt. U sklopu projekta koristili smo i karte Fierce Women – Strašne žene kao alat u radu, pa vjerujemo da je otuda proistekla ideja za Slavu Raškaj, za nas iz karlovačkog kraja Slava Raškaj je uistinu Strašna žena“, objašnjavaju.

Njihov projekt još nije završen i idući plan je obilježiti 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja. Obilježit će ih kampanjom na društvenim mrežama i nastavkom prekrivanja natpisa govora mržnje na trećoj lokaciji. Plan je da ova akcija bude „bojanka za javnost“ pri čemu će iz udruge pripremiti zid, a zatim žele da se u uređivanje uključe građanke i građani. Također planiraju i malu izložbu o projektu te prikazivanje videa.

Prije nekoliko mjeseci organizirali su i on-line događaj „Žene za žene u Karlovcu“. Organiziran je u sklopu redovne rubrike “(Dr)Onaj petak u mjesecu” kojom podižu svijest o temama važnim za društvo, a posebno mlade. Kroz tu rubriku nastoje potaknuti mlade na uključivanje u provedbu aktivnosti organizacija civilnog društva.

„Ovaj put smo event nazvali “Žene za žene u Karlovcu” i pokušali okupiti žene Karlovca koje se na različite načine bave osvještavanjem o rodnoj (ne)ravnopravnosti i zalaganjem za prava žena kroz brojne projekte, inicijative i organizacije. Naše drage gošće su nam približile važnost ovih pitanja u smislu aktiviranja svih nas na mijenjanje zajednice u kojoj živimo. Gošće eventa su bile Lucija Ćeškić (Inicijativa “Uložak u zrak za promjene!”), Nastja Kljaić (Incijativa “Cure za cure”), Marina Novaković Matanić (Udruga Dignitas) i Sandra Turkanović (Ženska grupa Karlovac “Korak”)“, kazuju.

Osim ovih akcija, do sada su proveli još jedan petak u mjesecu u suradnji sa Ženskom sobom na temu rodne ravnopravnosti „Kutak ravnopravnosti“ i on-line događaj vezan uz promicanje prava LGBTIQ osoba.

„Također, ponosni smo na rad naše članice Lucije Ćeškić koja je u sklopu jednog treninga za obrazovanje za ljudska prava Compass osmislila zagovaračku kampanju “Uložak u zrak za promjene!” s ciljem progovaranja o menstrualnom siromaštvu. Osim mini kampanje na našoj Facebook stranici, Lucija je i osmislila inicijativu mladih te istu prijavila na Natječaj Grada Karlovca za dodjelu bespovratnih sredstva te trenutno čekamo rezultate. Ukoliko nam Grad odobri inicijativu, za sve karlovačke srednje škole osigurat ćemo ormarić za higijenske potrepštine i dogovoriti sa školama da osiguraju određena sredstva za kupnju novih higijenskih potrepština. Radujemo se ovom projektu i očekujemo suradnju s udrugom Dignitas koja sličnu akciju provodi za osnovne škole. Ako se udružimo, sve će karlovačke škole imati osigurane higijenske potrepštine za djevojčice, djevojke i žene“, ističu za kraj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.