Održana konferencija o utjecaju javnih politika na kvalitetu obiteljskog i poslovnog života

2023-05-25T09:38:26+02:0024. svibnja 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Kao nositeljica projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ kojega provodi s partnerskim organizacijama, udruga B.a.B.e. organizirala je 24. svibnja u Zagrebu konferenciju istog naziva s naglaskom kako je riječ o strukturiranom dijalogu o demografskim trendovima i potrebama.

Konferencija je okupila predstavnike/ce državnih i javnih tijela, neovisnih institucija, sindikata, poslodavaca te organizacija civilnog društva s namjerom da se sinergijski pridonese dijalogu o mjerama javnih politika u pogledu usklađivanja privatnog i poslovnog života.

Sociologinja Suzana Kunac predstavila je smjernice za razvoj javnih politika koje je iznjedrio ovaj projekt. Ukazala je na ekstenzivan javno-politički okvir za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života kojemu nedostaje koherentnosti i evaluiranje implementacije politika, zakona, direktiva i strategija. Pozdravila je zakonske izmjene, napomenuvši da tu postoji prostor za dodatnim poboljšanjem, te ulaganje od 1,62 milijarde eura u vrtiće u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kao i uvođenje cjelodnevne nastave. Napomenula je da mjere djeluju samo kada se provode sinergijski.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić podsjetila je na novine u zakonodavnom okviru pa tako i na one u Zakonu o radu u koji su implementirani europski standardi upravo s ciljem kvalitetnijeg usklađivanja obiteljskog i poslovnog života. Apostrofirala je i “nevidljivi rad” kojeg većinom obavljaju žene te da su u tom pogledu nužne promjene koje počinju od nas samih s krajnjim ciljem ravnopravnije raspodjele kućanskih obveza i skrbi o djeci.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić iznijela je nedavnu statistiku Europskog instituta za ravnopravnost spolova koja govori da u Hrvatskoj 35 posto žena i 21 posto muškaraca svaki dan izdvaja vrijeme za brigu o članovima obitelji, a da u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova sudjeluje 62 posto žena i samo 20 posto muškaraca te da zaposlene žene u prosjeku provode sat i pol više vremena u obavljanu kućanskih poslova od zaposlenih muškaraca. Slične rezultate pokazala su i istraživanja koje je provodila Pravobraniteljica. Kao primjer posljedica neravnopravne raspodjele obiteljskih obveza Ljubičić je izdvojila podatak da je gotovo 30 posto ispitanih žena navelo da su zbog obiteljskih obveza i kućanskih poslova odustale od stručnog usavršavanja.

U okviru konferencije održana su i dva panela. Na prvom panelu naziva “Potrebe i senzibilizacija poslodavaca kao aktera za postizanje ravnoteže privatnog i poslovnog” sudjelovali su Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Ivana Matić, osnivačica Women in Adria te Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. Drugi panel “Očev dopust – demografski trendovi i beneficije za djecu” bio je posvećen aktivnoj ulozi očeva u skrbi o djece o čemu su govorili Anamarija Sočo iz udruge Status M, Jasminka Brstilo iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Matija Švaljek koji je iznio svoja očinska iskustva.

O PROJEKTU

Cilj projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ je osnaživanje organizacija civilnog društva uključenih u Tematsku mrežu kroz partnerstva, međusektorsku suradnju s visokoobrazovnom ustanovom te jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi postizanja učinkovitog socijalnog dijaloga sa svrhom razvijanja i predlaganja adekvatnih javnih politika kako bi se doprinijelo usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Nositeljica projekta kojeg koordinira Tanja Štapar je udruga B.a.B.e., a partneri na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko – srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga ‘HERA’ Križevci – Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.