Održan sastanak s predstavnicama partnerskih institucija i organizacija portala Žene i mediji

2023-02-11T18:04:29+01:0018. listopada 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

S ciljem evaluacije dosadašnje suradnje, u organizaciji Agencije za elektroničke medije 18. listopada 2022. godine u zagrebačkom Sheratonu održan je sastanak s predstavnicima partnera portala Žene i mediji. Bila je to prilika da se prezentiraju rezultati trogodišnje suradnje i rada portala. Predstavnici partnerskih institucija i organizacija iznijeli su svoje komentare izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i želju za njezinim nastavkom.

“Nismo očekivali da će ovaj projekt biti ovoliko uspješan. Drago nam je da je tomu tako i svakako vidim prostora za nastavak i produbljivanje naše suradnje na području medijskog praćenja sporta i sportašica”, kazala je Morana Paliković Gruden, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ana Sršen, prva vrhunska sportašica s invaliditetom u Hrvatskoj, je kao dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora istaknula potrebu mijenjanja paradigme o osobama s invaliditetom te da bi upravo sport trebao igrati ključnu ulogu u izjednačavanju. “U tome veliki značaj imaju mediji, ali nažalost osobe s invaliditetom su slabo zastupljene u medijima. Zato nam je drago da smo dio ovog tima”, kazala je trofejna plivačica.

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike informirala je prisutne da su u tijeku višednevni sastanci s izaslanstvom posebnog tijela Vijeća Europe GREVIO (Skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji)

Savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Josip Grgić kazao je da su kao partneri na ovom projektu izrazito zadovoljni. “Portal se pokazao visoko profesionalnim u radu i teme iz područja rada PRS dobro su pokrivene”, rekao je savjetnik Grgić te predložio intenziviranje suradnje u segmentu pritužbi na medijske sadržaje koje pristižu Pravobraniteljici.

Petra Kontić je navela da je Udruga B.a.B.e. općenito jako zadovoljna suradnjom s Agencijom za elektroničke medije, među ostalim i zajedničkim provođenjem projekta Surf and Sound usmjerenog na suzbijanje online nasilja nad ženama.

Članice Centra za ženske studije istaknule su dodirne točke koje imaju s portalom Žene i mediji ali i s nekim drugim partnerima portala videći u tome priliku za integracijskom suradnjom. Slično razmišljanje imao je i predstavnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ivan Penava, spomenuvši koncept digitalne pristupačnosti za čiju je provedbu u tijelima javnog sektora zadužen ovaj ured, a odnosi se na prilagodbu mrežnih stranica i mobilnih aplikacija osobama s različitim poteškoćama.

Anita Malenica i Vanja Gavran, članovi Vijeća za elektroničke medije i inicijatori pokretanja portala Žene i mediji

Portal Žene i mediji okuplja 17 partnera iz redova državnih tijela, neovisnih institucija i organizacija civilnog društva. Na sastanku su njihovi predstavnici iznijeli konkretne prijedloge te je dogovorena intenzivnija suradnja.

Ovom se prilikom partnerstvu pridružio i Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, čije su predstavnice posebno naglasile da se o Romima i Romkinjama izvještava prigodno i incidentno te da nedostaje uspješnih priča koje bi bile poticajne. “Zato smo jako zainteresirane za suradnju s portalom Žene i mediji“, kazale su novinarke portala Phralipen, Selma Pezerović i Maja Grubišić.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.