Obilježen Europski tjedan sporta: Hrvati među najlošijima po sportskoj aktivnosti građana

2023-10-05T08:58:56+02:0030. rujna 2023.|Sport|

Piše: Ivana Peković Rosan

Iako se Hrvatskoj po sportskim dostignućima često tepa da je pravo svjetsko čudo, nažalost, po sportskoj aktivnosti građana ne može se podičiti s dobrim rezultatima. Najnoviji podaci govore da se čak 40 posto građana ne bave nikakvom aktivnosti. Upravo takve loše statistike, koje nisu puno sjajnije ni u ostatku Europske unije, razlog su zbog kojeg se od 2015. godine u EU organizira Europski tjedan sporta. I ove godine od 23. do 30. rujna održano je niz događanja kojima je cilj bio poticanje sudjelovanja u sportu te podizanje svijesti o dobrobitima tjelesnih aktivnosti.

Jedna od ovogodišnjih ambasadorica Europskog tjedna sporta je sjajna daljinska plivačica Dina Levačić, koja je početkom godine ušla u povijest kao najmlađa žena koja je otplivala ‘Oceanovih sedam’. U ulozi ambasadorica našle su se i naša najbolja skijašica Leona Popović te kineziologinja Maja Drobnjaković, koja je nedavno briljirala u showu ‘Ples sa zvijezdama’. S Drobnjaković smo popričale o Europskom tjednu sporta pa nam je rekla kako je u biti najvažnije – imati volje.

‘Iznenađuju me loše statistike o tjelesnoj aktivnosti Hrvata i pomalo me rastužuju. Nadam se da će ovakvi zaista hvalevrijedni projekti potaknuti građane na razmišljanje i ozbiljnost situacije i da će ih potaknuti na bilo kakvu aktivnost kroz cijelu godinu. Zaista postoji široka paleta aktivnosti kojima se možemo baviti bez mjesečnih članarina i izdataka, potrebna je samo dobra volja,’ rekla je Drobnjaković za Žene i medije. Priznata kineziologinja, koja je ujedno i suosnivačica Gimnastičkog kluba Karlovac, istaknula je kako je jedan od problema infrastruktura.

‘Ne mogu reći da sam primijetila da su mlade generacije manje zainteresirane za sport. U Gimnastičkom klubu Karlovac imamo iznenađujuće velik broj djece koja žele ići na gimnastiku, veći problem nam je infrastruktura jer koristimo školsku sportsku dvoranu.

S obzirom na to da se bavim sportom, posao mi je vezan za sport, sin mi se bavi sportom, zapravo sam uglavnom okružena sportašima pa možda i nemam pravu sliku stvarnog stanja mladih ljudi kao ni cjelokupnog građanstva. Moje okruženje se uglavnom bavi sportom pa mi je tim više teško prihvatiti gore navedenu statistiku i brojke’, dodala je, a osvrnula se na podatak po kojem se dosta djece s 11 godina prestane baviti sportom.

‘Djeca imaju zaista puno obveza u školi, veliki je pritisak na upisu u srednje škole, a uz to roditelji provode sve više vremena na poslu i sve to jedno s drugim rezultira da dijete “nema vremena” za bavljenje sportom. Idealno bi bilo kad bi svaki školski dan započeo satom tjelesne i zdravstvene kulture kako bi djeca od najranije dobi stjecale naviku svakodnevnog bavljenja sportom’, istaknula je. Na upit kako se motivirati na vježbanje odgovorila je:

‘Svatko treba pronaći neki svoj unutarnji motiv koji će ga pokrenuti i držati aktivnim, nekome je to očuvanje zdravlja, nekome rezultati i sportska medalja a nekome možda ekipa koju ima na treninzima. Bitno je da shvatimo dobrobit vježbanja i posljedice koje nas čekaju ako se prepustimo sjedilačkom načinu života. Najteže je pronaći motiv za pokrenuti se, kad uđemo u neki ritam i steknemo naviku – sve je puno lakše’.

Na samom otvaranju Europskog tjedna sporta, Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je u proteklih osam godina u sklopu ove manifestacije u Hrvatskoj organizirano više od 400 događaja na kojem je bilo uključeno gotovo 250 tisuća građana. Naglasila je i kako je to samo jedan od niza aktivnosti kojima se želi potaknuti građane na vježbanje, a posebno djecu i mlade.

‘Ulaganja u sport smo utrostručili, a izdvajanja za programe lokalnog sporta deseterostruko povećali, i zahvaljujući njima omogućili bavljenje sportom za 300.000 građana. Novim Zakonom o sportu dodatno smo osnažili potporu lokalnom sportu, koji znamo da je baza sve daljnje uspjehe i razvoj, te će se po prvi puta iz državnog proračuna sufinancirati i županijske sportske zajednice. Za to smo ove godine osigurali tri milijuna eura i to su sredstva koja su namijenjena za stručni rad i sportsku opremu za djecu i mlade do 18 godina’, rekla je Brnjac.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.