Novi alati i praktični savjeti za borbu protiv online nasilja

2023-03-09T16:10:53+01:004. ožujka 2023.|Civilno društvo|

Udruga B.a.B.e. pripremila je u okviru provedbe projekta SURF and SOUND nekoliko primjera korisnih alata za borbu protiv online nasilja. Kod nas se online nasilje može prijaviti putem platforme NEON gdje se mogu naći brojne korisne informacije kakve su na pregledan način prikazane i u publikacijama “Online nasilje” i “Kodeks postupanja u slučaju online nasilja nad ženama”.

Stop Non-Consensual Intimate Image Abuse – StopNCII

StopNCII.org je besplatan alat osmišljen za podršku žrtvama zlostavljanja intimnih slika bez pristanka (NCII). Svoj intimni sadržaj pošaljete kroz alat nakon čega će se na svim moderatorima društvenih mreža i ostalih digitalnih pretraživača, poslati prioritetni zahtjev za uklanjanjem sadržaja s njihovih platformi.

Za svaki dio sadržaja, StopNCII.org će generirati digitalni otisak prsta, koji se naziva ‘hash’ na uređaju. Samo se hash šalje prema StopNCII.org, dok slika ili video ostaju na tvom uređaju. Tvrtke koje surađuju sa StopNCII.org tražit će podudaranja s hashom i uklanjati sva podudaranja unutar svojih sustava ako to krši njihovu politiku zlouporabe intimnih snimki.

TRFfilter za novinarke i novinare

TRFilter je prvi alat za novinarke/novinare i sve medijski eksponirane osobe koji služi za dokumentiranje i upravljanje online uznemiravanjem i zlostavljanjem, omogućujući osobama da ponovno steknu kontrolu nad svojim feedovima društvenih medija, poduzmu mjere protiv počinitelja i zaštite se.

TRFilter se sinkronizira s korisničkim Twitter računom, automatski prepoznaje i označava štetne komentare.

Dodatno, organizacija Coalition Against Online Violence štiti novinarke, a na kojoj možeš pronaći dodatne alate i savjete pa čak i direktnu pomoć u slučaju kriznih situacija.

Prema International Women’s Media Foundation 7 posto novinarki susrelo se s online prijetnjama i uznemiravanjima, dok je više od 40 posto njih zbog toga odustalo od izvještavanja

Što napraviti ako je procurila tvoja intimna snimka?

Na stranici revengepornhelpline.org.uk možeš pročitati praktične savjete s poveznicama na formular za prijavu online nasilja za svaku društvenu mrežu zasebno.

Vodič za online sigurnost

Za dodatne savjete kako spriječiti sve vrste online nasilja, donosimo ti i odličan vodič na stranici onlinesafety.feministfrequency.com na kojoj možeš saznati o tome kako osigurati svoje digitalne uređaje do prepoznavanja sumnjivog ponašanja svojih “prijatelja”. Vodič svakako bookmarkiraj jer je nevjerojatno vrijedan resurs kojemu se vrijedi vraćati.

Izvor: Newsletter B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.