NO HRT-a traži osnivanje povjerenstva za slučajeve seksualnog uznemiravanja na javnoj televiziji

2021-02-05T17:35:18+01:005. veljače 2021.|Medijska struka|

Pripremila: Antonija Dujmović

Nakon što su Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, i Sanja Mikleušević-Pavić, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, obavijestile Nadzorni odbor HRT-a o slučaju spolnog uznemiravanja na HRT-u i pozvale na osnivanje nezavisnog Povjerenstva koje će istražiti taj slučaj seksualnog zlostavljanja te zaprimati druge prijave seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na HRT-u, Odbor je na sjednici od 29. siječnja donio sljedeće zaključke:

“Nadzorni odbor naložio je Glavnom ravnatelju HRT-a da se u pismenom obliku očituje Nadzornom odboru o prijavi i procesuiranju prijave o kojoj su Nadzorni odbor izvijestile gospođe Sever i Mikleušević-Pavić, kao i o svim drugim eventualnim prijavama za seksualno uznemiravanje na HRT-u koje su mu podnesene tijekom njegova mandata.

Nadzorni odbor dao je nalog Glavnom ravnatelju da izvijesti ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o prijavama za seksualno uznemiravanje i nasilje na HRT-u te mu naložio suradnju s uredom Pravobraniteljice na izradi protokola o prijavljivanju i procesuiranju slučajeva seksualnog zlostavljanja i nasilja na HRT-u te na sustavnoj obradi svih prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Nadzorni odbor naložio je Glavnom ravnatelju HRT-a da utemelji nezavisno Povjerenstvo koje će uz jamstvo anonimnosti zaprimati prijave za seksualno uznemiravanje na HRT-u u čijem sastavu neće biti osobe koje su bile uključene u postupanje u vezi s prijavom seksualnog uznemiravanja o kojem su izvijestile gospođa Maja Sever i gospođa Sanja Mikleušević-Pavić”, piše u zaključku Nadzornog odbora HRT-a.

Nadzorni odbor HRT-a čine mr. sc. Mladen Čutura (predsjednik), dr. sc. Maja Martinović (zamjenica) te članovi/ce Morana Paliković Gruden, dr. sc. Antonija Petričušić i Darijo Špelić.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.